George Hincapie waarschuwt superteams van Jumbo-Visma en INEOS, en eert Tom Boonen met lofzang: “Quasi onverslaanbaar”

Foto: BELGA

Hoe zou het nog zijn met George Hincapie? De Amerikaan is intussen 47 jaar oud en trok deze week wat tijd uit voor een interview met NBC Sports. Daarin blikte hij vooruit op de Tour de France en was hij zeer positief over Tom Boonen.

Hincapie reed liefst zeventien keer de Ronde van Frankrijk. Zeven keer won hij die aan de zijde van Lance Armstrong, tot die eindzeges werden afgepakt na de dopingonthullingen van de Texaan. Later was hij ook een van de helpers die Alberto Contador (2007) en Cadel Evans (2011) aan de Tourzege hielpen.

Als er dus gesproken wordt over de Tour, dan kan Hincapie wel meespreken. Er is sprake van twee superteams in de komende Ronde van Frankrijk (29 augustus - 20 september). Jumbo-Visma met Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. En Team INEOS met Egan Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome. Lijkt spannend, maar Hincapie voorspelt moeilijkheden.

“Ik kijk echt uit naar deze Tour”, aldus de Amerikaan. “Er is gewoon enorm veel onzekerheid dit jaar dus het wordt spannend. Al weet ik niet hoe die mannen het gaan klaarspelen met drie kopmannen aan het begin van de Tour. Ik begrijp niet hoe dat kan. Met twee deden ze het een paar jaar geleden, maar ik zie het met drie gewoon niet gebeuren. Die eerste week van de Tour, dat is gewoon focussen om je kopman of -mannen uit de problemen te houden, zoals valpartijen. Als je een van die drie kopmannen bent en je hebt niet de volledige steun van je team, dan wordt het lastig.”

Hincapie duidde vervolgens wel de mannen aan waarop hij zijn geld zou zetten. “Primoz Roglic en Egan Bernal zijn voor mij de favorieten, samen met Nairo Quintana”, voorspelde hij. “Quintana was echt goed in Parijs-Nice en lijkt een nieuw soort motivatie gevonden te hebben.”

George Hincapie waarschuwt superteams van Jumbo-Visma en INEOS, en eert Tom Boonen met lofzang: “Quasi onverslaanbaar”
Foto: BELGA

Tom Boonen

Naast helper in de Tour was Hincapie ook een klassiek renner, met een zege in Gent-Wevelgem in 2001 en een tweede plaats in Parijs-Roubaix in 2005. Achter Tom Boonen.

“Tom was maar een jaar bij ons (US Postal, red.) en ging dan naar Quick-Step, de beste klassieke ploeg ooit. Ik was nooit jaloers of zo omdat ik ook voor dat team wilde rijden. Ik vind dat Tom een atleet is die alles verdiende wat hij behaald heeft in z’n carrière. Ik supporterde niet voor hem want ik wilde natuurlijk zelf winnen, maar ik zag hem graag winnen. Hij is een goeie kerel.”

Boonen won Parijs-Roubaix uiteindelijk vier keer. “Weet je, Tom had een speciale gave. Als hij in vorm was, dan was hij praktisch onverslaanbaar. Zeker voorbij het punt van de zeven uur koers. Dat heb ik van dichtbij meegemaakt. We reden samen de Vélodrôme op. Ik had een van de beste dagen in mijn leven en toch wist ik dat het moeilijk zou worden om hem te kloppen. Hij was niet alleen een van de beste klassieke renners, maar ook een van de snelste sprinters ter wereld. Die combinatie… Dan wist je dat het quasi onmogelijk werd om te winnen.”

Het volledige interview:

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN