Het geheim van Halle – en dat is geen hyacint, maar een griepdode

Halle -

Wat roept de plaatsnaam Halle bij u op? Dat dat bij Brussel ligt? En dat daar het Hallerbos is, met zijn prachtige blauwe, wilde hyacinten? Wel, die kan je alleen in de lente zien. Maar er is nog iets aan de hand in Halle, en dat ligt hier altijd, voor de eeuwigheid zelfs. Hier bevindt zich volgens de overlevering een reliek, letterlijk een stukje dus van onze aartsvader Filips de Stoute, de grondlegger van de Lage Landen.

De hertog van Bourgondië kwam in Halle aan zijn einde en het was meer bepaald de griep die hem fataal werd, op 27 april 1404. “In Brussel was hij ziek geworden”, zegt schrijver Bart Van Loo, die ons deze zomer meeneemt voor een toeristische tijdreis door het Vlaanderen van de Bourgondiërs. “Vervolgens wilde hij zo snel mogelijk zijn gemalin Margaretha van Male vervoegen in Atrecht. De hele Bourgondische karavaan haastte zich zuidwaarts – met boeren en grondwerkers die oneffenheden onderweg wegwerkten – maar de toestand van de grieperige hertog ging zienderogen achteruit. Ze geraakten niet verder dan Halle. Nu ze hier toch waren beland, konden ze natuurlijk net zo goed genezing afsmeken bij de heilige Maagd. In en rond de Sint-Martinuskerk moeten ze de zieke op zijn ligbed hebben rondgedragen.”

De gebeden konden de griep niet de baas. Filips de Stoute stierf. Hij was 62. Nadat zijn lichaam was gebalsemd, werd één bepaald gedeelte eruit gehaald en dat ging in de crypte. Daalt u mee af?

bekijk ook

Jan Zonder Vrees groet de Dendermondenaren

De vergeten slag van 1382 bij Westrozebeke, toen de Fransen hun gulden sporen terug kwamen halen

Gent zoals u het nog nooit eerder bekeek

AANGERADEN