“Haar boodschappen schrikken iedereen af”: Els Ampe (Open VLD) moet alweer op zoek naar nieuwe medewerker

“Ze is zeer veeleisend en haar negatieve boodschappen jagen iedereen weg”. Foto: BELGA

Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open VLD) is voor de derde keer in een paar maanden tijd op zoek naar een nieuwe parlementaire medewerker.

De Brusselse politica, die zich eerder dit jaar kandidaat stelde voor het voorzitterschap van haar partij, wijst erop dat de medewerker die vorig jaar samen met haar vanuit Brussel naar het Vlaams Parlement verhuisde, wél zes jaar bij haar in dienst is geweest. Maar na het vertrek van die vertrouweling – uitgerekend op het moment dat Ampe zich in de strijd gooide voor het voorzitterschap – hield zijn opvolgster het net geen maand vol. De volgende in de rij stapte midden juni op. Ampe zelf wijt dat aan het feit dat ze die aanwervingen moest doen in volle coronacrisis, waarbij ze haar nieuwe medewerkers zelfs niet kon ontmoeten.

Een andere partijmedewerker denkt daar anders over. “De negatieve, populistische boodschappen waarmee ze uitpakt op haar sociale media jagen iedereen weg.” Ampe zou ook heel veeleisend zijn voor haar medewerkers. “Wij hebben altijd medelijden met die collega’s. Als parlementair medewerker kan je geen opslag krijgen, maar als je voor haar werkt, denk je wel elke minuut van de dag dat je er een verdient.”

De twee medewerksters die recent zijn vertrokken, willen liever niet uitweiden over de reden van hun vertrek. Maar mensen in hun omgeving zeggen “dat ze blij zijn dat ze daar weg zijn, want wat Ampe van hen verwachtte, was niet meer realistisch. Ze stonden ook helemaal niet achter haar vreemde ideeën.”

Sinds enige tijd heeft Ampe ook een nauwe samenwerking met ex-tv-presentator Tom Coninx, met wie ze samen het bedrijfje Sportnu runt. Op dat internetforum maakt Coninx interviews en korte reportages met mensen uit de sportwereld. Het gebeurde dat Ampes parlementaire medewerker ook het productiewerk voor die filmpjes voor zijn of haar rekening moest nemen.

Coninx zou ook diegene zijn die Ampe heeft aangeraden om tijdens de voorzitterscampagne controversiële standpunten in te nemen, met de bedoeling om te shockeren. “Ampe blijft dat doen, omdat ze gemerkt heeft dat ze daarmee veel meer in de media komt”, zegt een partijgenoot. Voor haar medewerkers had die positionering echter vooral nadelen. Ampe staat binnen de Vlaamse fractie van Open VLD intussen helemaal geïsoleerd. Dat maakte het ook voor haar medewerkers moeilijk om terug te vallen op de steun van de rest van de partij.

bekijk ook

Els Ampe (Open VLD) heeft geen spijt van spraakmakende verkiezingscampagne: “Ik blijf knokken voor de basis”

Maggie De Block vernietigend voor partijgenote Els Ampe: “Dat is dodelijk, ik steun het niet”

Door hca
AANGERADEN