Vlaanderen investeert 9,7 miljoen euro in restauratie van beschermde onderwijsgebouwen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Vlaanderen investeert 9,7 miljoen euro in de restauratie van onderwijsgebouwen die beschermd zijn als monument. Dat hebben de Vlaamse N-VA-ministers Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed en Ben Weyts van Onderwijs vrijdag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan de renovatiewerken aan het Pauscollege in Leuven.

De Vlaamse ministers Diependaele en Weyts hebben groen licht gegeven om verschillende restauratiewerken uit te voeren in beschermde school- en universiteitsgebouwen. De totale investering bedraagt 9.745.147 euro.

In Vlaanderen zijn 152 lagere of middelbare scholen en 29 universitaire gebouwen beschermd. Tientallen daarvan doen vandaag dienst als schoolgebouw, terwijl ze oorspronkelijk een andere bestemming hadden. De eerste school die beschermd werd, was het Jezuïetencollege in Halle in 1933. Het voorlopig laatste was het provinciaal Handels- en taalinstituut in Gent.

Bestaande patrimonium

Duizenden jongeren en leerkrachten leren en werken dagelijks in erfgoed. “Een van de redenen om onderwijsgebouwen te beschermen is omdat ze ons iets vertellen over onze geschiedenis. Het zijn herkenbare bakens die laten zien waar we vandaan komen en wie we zijn. Ze maken op die manier deel uit van onze Vlaamse identiteit”, zegt Diependaele. “Door te investeren in beschermde monumenten die gebruikt worden door ons onderwijs gaan we duurzaam om met het bestaande onderwijspatrimonium.”

“We moeten blijven investeren in de kwaliteit van ons onderwijs en onze onderwijsgebouwen”, stelt Weyts. “Deze regeerperiode komt er een grote investeringsgolf voor gloednieuwe schoolgebouwen. Maar ondertussen houden we ook historisch onderwijserfgoed in ere.”

AANGERADEN
Meest recent