NMBS start onderzoek naar geweldpleging door Securail in station van Leuven

Bron © BELGA

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Leuven -

De NMBS start een intern onderzoek nadat een veiligheidsagent van Securail een zwarte vrouw die geen mondmasker droeg donderdag in het station van Leuven tot tweemaal toe een duw had gegeven. Dat bevestigt de woordvoerder van de Belgische spoorwegmaatschappij vrijdag bij Belga.

In het station van Leuven kwam het donderdag tot een felle discussie tussen een reizigster met zwarte huidskleur en vier leden van Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS. De vrouw droeg geen mondmasker en werd daarop aangesproken door de agenten. De daarop volgende woordenwisseling werd gefilmd door een getuige.

Intern onderzoek

In het filmpje van 45 seconden is duidelijk te zien hoe een van de agenten de vrouw tot tweemaal toe een felle duw gaf. Het slachtoffer reageerde verbolgen, maar het bleef bij verbaal protest. De persoon die het voorval filmde, werd door een ander lid van de vierkoppige ploeg van Securail met klem aangemaand om de camera of smartphone uit te schakelen en op te bergen.

Woordvoerder van de NMBS Bart Crols zegt dat het incident aan een intern onderzoek wordt onderworpen. “De NMBS draagt de waarde ‘respect voor iedereen’ hoog in het vaandel. Racisme en agressie zijn ontoelaatbaar. Er is een intern onderzoek naar de context van dit incident opgestart. Alle nodige maatregelen zullen uiteraard genomen worden.”

Het is niet bekend of de vrouw zelf al een klacht indiende bij de NMBS. Ze kan ook naar de politie stappen. “Bij de politiezone Leuven heeft zij zich nog niet gemeld”, stelt Marc Vranckx, eerste commissaris van de Leuvense politie.

AANGERADEN
Meest recent