VIDEO. Dendermonde zoals u het nog nooit bekeek: Bart Van Loo en ‘Piet Zonder Vrees’ brengen geschiedenis tot leven

Dendermonde -

Bart Van Loo, de schrijver en meesterverteller van het verhaal van De Bourgondiërs, neemt u heel de zomer lang op sleeptouw. Om te gaan spoorzoeken naar wat er nog overblijft van onze eigen Vlaamse geschiedenis. Naar hoe u die middeleeuwse verhalen in het hier en nu nog steeds kan beleven, voelen, zien, misschien zelfs horen en ruiken. Vandaag is Bart Van Loo op bezoek in Dendermonde en doet burgemeester Piet Buyse exact hetzelfde als Jan Zonder Vrees meer dan 500 jaar geleden. Alleen de Rijnwijn en de snoek moet u er zelf bij verzinnen.

Dendermonde heeft van oudsher een geopolitieke sleutelrol gespeeld in de geschiedenis. Door de strategische ligging op de grens tussen het Heilige Roomse Rijk en het Franse koninkrijk, maar ook door een brug over de Schelde, een zeldzaamheid in die tijd.

De Bourgondiërs hadden dat uiteraard begrepen, dus het mag niet verbazen dat Filips de Stoute de stad al in 1389 bezocht, waarbij hij helemaal in de ban raakte van een uniek kunstwerk van de Dendermondse houtsnijder Jacob de Baerze.

Ook Jan Zonder Vrees was in april 1405 te gast in Dendermonde voor een Blijde Intrede. Na de dood van Filips de Stoute kwam Jan Zonder Vrees immers aan het hoofd te staan van het Bourgondische Rijk.

Burgemeester Piet Buyse kent zijn geschiedenis en samen met meesterverteller Bart Van Loo toont hij de sporen van de roemruchte Dendermondse geschiedenis.

De Bourgondische tijdreis - Jan Zonder Vrees groet de Dendermondenaren. Video: Het Nieuwsblad

Door mab
Meest gelezen uit de buurt
Meest recent