Wout van Aert gaat niet helemaal akkoord met revolutionair voorstel in de cross: “Geen reden om startgelden definitief af te schaffen”

Foto: BELGA

Het voorstel van de veldritorganisatoren om in de toekomst de startgelden af te schaffen, kan op weinig begrip rekenen van Wout van Aert. “Ik ben door de coronacrisis geneigd om dit seizoen mee te gaan in hun voorstel, maar op lange termijn moet er niks veranderen.”

LEES OOK (N+). Vier ex-wereldkampioen over het afschaffen van het startgeld in de cross: “Ik was ploegbaas geworden op het steenfabriek”

Deze week raakte bekend dat Golazo en Flanders Classics, de belangrijke organisatoren in het veldrijden, een plan aan het afwerken zijn om de cross leefbaarder maken. Daarbij een grote revolutie: het verdwijnen van het startgeld. Dat zou deels worden gecompenseerd met hoger prijzengeld, maar voor het overgrote deel van de crossers is dat een zware streep door de rekening. “Zolang de coronacrisis er is, begrijp ik dat de renners zullen moeten inleveren”, zegt Wout van Aert. “Er komt een heel speciaal seizoen aan en iedereen moet zich flexibel opstellen. Iedereen is gebaat bij de leefbaarheid van de cross en het is nu niet het moment om het onderste uit de kan te halen. Maar om nu corona te gebruiken om heel het systeem om te gooien: dat is niet correct. Het voorstel is ook vaag: wat houdt meer prijzengeld in? En voor wie allemaal?”

Volgens de organisatoren is zo’n ingreep nodig om de cross van het verval te redden. “Daar ga ik dus niet mee akkoord”, zegt de drievoudige wereldkampioen. “Het gaat echt niet zo slecht met het veldrijden. Ik denk dat organisatoren al goed geld hebben verdiend. Dat zal dit seizoen door corona uiteraard moeilijker zijn, maar eens de coronacrisis is overgewaaid, zie ik geen reden om het startgeld nog af te schaffen.”

LEES OOK. Quinten Hermans vindt mogelijke schrapping startgelden een kwalijke evolutie: “Net nodig om alle onkosten te dekken”

Onkosten

Volgens Van Aert is de cross nog niet rijp voor zo’n revolutie. “Je mag niet vergeten dat het systeem van het veldrijden volledig is gebaseerd op startgelden. Ik zit in een uitzonderlijke situatie, in een WorldTour-team dat mij de vrijheid geeft om te crossen en mij daar ook in ondersteunt. Maar de meeste crossploegen betalen hun renners en dat is het. De renners zijn zelf aangewezen op de uitbouw van hun entourage, met de nodige onkosten en reiskosten. En dat wordt bekostigd met het startgeld. Als je het afschaft, dan moet je naar een ander systeem gaan waarin de renner alleen maar op zijn fiets moet stappen en al de rest wordt geregeld door de ploeg. Maar zover zijn we nog helemaal niet. Ik ben geneigd om dit seizoen mee te gaan in hun voorstel, maar op lange termijn moet er niks veranderen.”

Wout van Aert gaat niet helemaal akkoord met revolutionair voorstel in de cross: “Geen reden om startgelden definitief af te schaffen”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Volgens de organisatoren leven de crossers al te lang boven hun stand. “Als dat zo is, dan zouden bepaalde organisaties toch al lang failliet zijn geweest? Ik zie integendeel meer crossen op de kalender komen. Het gaat al jaren goed.”

Het wegseizoen eindigt voor Wout van Aert op 25 oktober met Parijs-Roubaix, dan is het crossseizoen al een tijdje bezig. “Toch wil ik een volwaardig crosseizoen afwerken, en veel crossen rijden. Er zijn al organisatoren die al contact hebben opgenomen, maar het is nog te vroeg om nu al een programma uit te stippelen. Dat dat zal iets zijn voor na de Tour, eind september. Ik zal keuzes moeten maken in de klassementscrossen. En ja, de portemonnee zal mee een rol spelen.”

LEES OOK.Wout van Aert en zijn Sarah verwachten eerste kindje: “We hebben niet meegedaan aan social distancing”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN