Schutterstoren in Wetteren vat vuur: grote schade aan verschillende omliggende gebouwen

Wetteren -

In Wetteren is zaterdagmiddag de schutterstoren aan het Stationsplein afgebrand. Door de wind verspreidde het vuur zich naar omliggende woningen. Zelfs tientallen meters verder vloog het dak van Villa Omaar in brand.

Het is nog onduidelijk hoe de brand aan de schutterstoren, een beschermd monument, ontstond. Omwonenden vermoeden dat er roofing gebrand werd op een van de daken in de buurt en dat de verouderde toren zo vlam gevat heeft.

Schutterstoren in Wetteren vat vuur: grote schade aan verschillende omliggende gebouwen
Foto: jvw

De brandweer kwam massaal ter plaatse en de politie sloot meteen het Stationsplein af. Ze konden echter niet vermijden dat de toren volledig afbrandde. Ook café The Lemon Bar, dat aan de schutterstoren grenst, en een naastliggende woning liepen grote schade op. Door de hevige wind kwamen zelfs gensters terecht op het dak van Villa Omaar, tientallen meters verderop. Ook dat gebouw, een groeiplek voor jongeren in moeilijkheden, vatte daardoor vuur.

Schutterstoren in Wetteren vat vuur: grote schade aan verschillende omliggende gebouwen

Uiteindelijk werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. De nabijgelegen huizen werden geëvacueerd, en het verkeer in het centrum werd omgeleid. De gemeente Wetteren raadt mensen af om naar het centrum van de gemeente te komen. Alle activiteiten in het centrum zijn voorlopig afgelast. Het treinverkeer ligt stil, de NMBS legt bussen in voor de treinreizigers die in Wetteren staan. Mensen die in het centrum van Wetteren wonen, wordt ook aangeraden om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Er werd door het parket een branddeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden te onderzoeken.

Door jvw
AANGERADEN