Poetsvrouw en kassabediende ontvangen Vlaamse eretekens

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft dit jaar op de Vlaamse feestdag eretekens uitgereikt aan twee ‘gewone’ Vlamingen. Een poetsvrouw uit de zorgsector en kassabediende uit de supermarkt werden in de bloemetjes gezet voor hun werk tijdens de coronacrisis. Daarnaast kreeg onder meer ook choreograaf Ish ait Hamou een ereteken.

De Vlaamse regering reikte voor het zesde jaar op rij de Vlaamse eretekens uit. Het is een hulde aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen voor de samenleving.

Dit jaar gaan de eretekens onder meer naar twee ‘gewone’ Vlamingen die zich in stilte hebben ingezet om de maatschappij draaiende te houden tijdens de coronacrisis. Martine Vaneyck, poetsmedewerker op de afdeling Intensieve Zorgen van Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden en Ann Maes, kassabediende in een supermarkt in Kuurne, mochten een Vlaams ereteken in ontvangst nemen.

“Het is een huldebetoon aan allen die vaak hun gezondheid op het spel hebben gezet om onze samenleving in het heetst van de coronastrijd draaiend te houden”, zie minister-president Jan Jambon (N-VA).

LEES OOK.Het opvallende formatievoorstel van Jan Jambon: twéé ministers per portefeuille

Ish

Ook danser, choreograaf, tv-maker en schrijver Ish Ait Hamou ontving een ereteken naar aanleiding van zijn roman “Het moois dat we delen”, waarin hij de lezer doet nadenken over migratie in onze maatschappij en de vooroordelen die mensen hebben over elkaar. Pedagoge, criminologe, gedragstherapeute en oprichtster van de vrijwilligersorganisatie Therapeuten voor Jongeren (TeJo) Ingrid De Jonghe werd gelauwerd vanwege haar werk met TeJo en de vele duizenden jongeren die ze in haar laagdrempelige inloophuizen heeft ontvangen. En tenslotte ontvin de vzw Vlaanderen Feest nog een ereteken voor de inspanningen om het Vlaming-zijn in de open wereld van vandaag te stimuleren.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

AANGERADEN