Bulgaarse president wil ontslag regering

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Bulgaarse president Rumen Radev heeft zaterdag het ontslag van de centrumrechtse regering gevraagd, nu de spanningen tussen hem en premier Boïko Borissov steeds verder oplopen. Hij wil ook de openbare aanklager zien vertrekken.

Radev is een hevige criticus van Borissovs regering, die hij beschuldigt van corruptie, onrechtvaardigheid en de inperking van de vrijheid van meningsuiting.

De spanningen tussen hem en de regering namen donderdag verder toe nadat op bevel van openbaar aanklager Ivan Gechev huiszoekingen plaatsvonden in het bureau van de president. Daar werden de burelen doorzocht van twee van zijn raadgevers, die in hun eigen woning werden gearresteerd. De socialistische oppositie, die de president in 2016 in het zadel hielp, zag dit als een oorlogsverklaring aan de president.

Corruptie

In Sofia kwamen na de huiszoekingen duizenden mensen daarna op straat, om het ontslag van Borissov en Gechev te eisen. Ze beschuldigden hen van corruptie en banden met criminele groeperingen. Ook zaterdag protesteerden duizenden mensen in de hoofdstad, al voor de derde dag op rij.

“De maffieuze aard van de regering heeft Bulgaren van alle leeftijden en politieke strekkingen respect voor de wet doen eisen”, zei Radev live op de televisie. “De enige oplossing is het ontslag van de regering en de openbare aanklager”, zo eiste hij.

Premier Borissov, wiens mandaat in maart afloopt, weigert echter op te stappen. “Wij blijven aan de macht omdat de schade veel groter zal zijn als zij (de oppositie, red.) aan de macht komen”, zei hij. “Er liggen vreselijke maanden voor ons: door het coronavirus wordt een daling van het bruto binnenlands product met 10 procent verwacht, en zullen de inkomens afnemen.”

AANGERADEN