Adrie van der Poel over het superdrukke wielerseizoen van zoon Mathieu: “Ik hoop dat hij Parijs-Roubaix wint”

Foto: Peter Malaise

Het is bijna zover: de herstart van het wielerseizoen. Iedere koersfanaat kijkt er al weken naar uit. Ook Adrie van der Poel, die met zoon Mathieu hoge ambities koestert. “Ik hoop dat hij Parijs-Roubaix wint”, aldus de Nederlander.

Van der Poel start normaal gezien eind deze maand in de Ronde van Roemenië, om daarna op 1 augustus de Strade Bianche te betwisten. Daarna volgen nog twee Italiaanse klassiekers met Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.

“Italianen zijn echte kenners”, aldus papa Van der Poel bij La Gazzetta dello Sport. “Ze houden van de koers, dus ik denk dat ze Mathieu wel leuk gaan vinden door zijn manier van rijden. Aanvallend en met de wil om te winnen.”

Volgens ‘VDP’ is zijn zoon dan ook veel meer natuurlijk getalenteerd. “Laten we eerlijk blijven. De eerste keer dat hij de Amstel Gold Race meedeed, won hij meteen. Bij zijn eerste deelname aan de Brabantse Pijl pakte hij ook de winst. Dat is waarom ik hem beter vind dan mezelf. Véél beter. Ik ben dan ook erg trots op hem.”

Adrie van der Poel over het superdrukke wielerseizoen van zoon Mathieu: “Ik hoop dat hij Parijs-Roubaix wint”
Foto: Photopress.be

Parijs-Roubaix

Adrie ging ook bij Bureau Sport dieper in op het aanstormende seizoen van Mathieu. “Als het allemaal doorgaat”, klonk het. “Er is wel een mooie kalender gepland, maar er zijn hier en daar opnieuw wat noodsituaties dus het is afwachten. Ik merk in mijn omgeving dat mensen hunkeren naar het opnieuw in de zetel liggen met een biertje en een pakje chips. Het zou dus wel heel erg zijn als er een tweede golf komt of de helft niet doorgaat.”

Van der Poel is momenteel op hoogtestage in La Plagne. “Ik denk dat het goed gaat met hem”, aldus Adrie. “Hij is de coronaperiode op een ‘leuke’ manier doorgekomen. Met wat afwisseling met de mountainbike en zo. Maar het wordt een heel raar seizoen. De meeste koersen vallen op andere momenten dan normaal. Iedereen kijkt daar reikhalzend naar uit, maar ik denk dat de verschillen nog kleiner gaan zijn. Iedereen heeft een lange periode gehad om zich voor te bereiden. De verhoudingen gaan wat verschillen, al zullen de goeie renners nog wel winnen hoor.”

De ex-winnaar van onder andere de Ronde van Vlaanderen gunt de “super professionele” Philippe Gilbert zijn eerste zege in Milaan-San Remo, ook al ziet hij het liefst zijn eigen zoon winnen. Ook in Parijs-Roubaix en zelfs de Ronde van Lombardije.

“Weet je, Lombardije wordt gecontroleerd tot die steile klim. De Muro di Sormano. Dat is ook maar een inspanning van negen à tien minuten. Dus daar kan je niet veel sneller rijden dan de eerste. Ook weer: daar gaan renners veel gemotiveerder aan de start staan dan na een lang seizoen. Daar zal dus heel veel afhangen van het koersverloop. Of hij mee gaat doen voor de zege in Vlaanderen en Roubaix? Afgaande op wat we al gezien hebben, ja. Maar zijn eerste weken in Italië zullen veel duidelijk maken over waar het naartoe zal kunnen gaan. Als hij gewoon goed is, kan hij op heel veel terreinen meedoen voor winst.”

En als papa Van der Poel er één koers mag uitkiezen die hij Mathieu wil zien winnen… “Dan is het Parijs-Roubaix. Dat blijft voor mij de mooiste klassieker die er is. Dat is zo speciaal omdat je maar één keer per jaar over die kasseien kan rijden. Wat hij zei over zijn verkenning? We hebben de laatste tijd weinig contact gehad, maar hij was blij dat hij het gedaan had. Maar ik denk dat hij nog wel eens wil verkennen want hij zei: Ik weet het eigenlijk nog niet. Die wedstrijd is ook volledig nieuw voor hem, in tegenstelling tot een Amstel Gold Race.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN