Paus Franciscus is “zeer gekwetst” door beslissing om Turkse Hagia Sophia om te vormen tot moskee

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Paus Franciscus is “zeer gekwetst” over de Turkse beslissing om de Hagia Sophia in Istanboel om te vormen tot een moskee. Dat heeft hij zondag gezegd. “Mijn gedachten gaan uit naar Istanboel, ik denk aan de Hagia Sophia. Ik ben zeer gekwetst”, aldus de paus in een eerste, korte reactie van het Vaticaan op de recente ontwikkelingen rond de vroegere kerk.

De Hagia Sophia maakt deel uit van Unesco’s Werelderfgoed en is een van de populairste toeristische bestemmingen in Istanboel. Vorig jaar bezochten bijna 4 miljoen mensen het gebouw uit de 6e eeuw dat vandaag nog een museum is.

LEES OOK. Turks gerecht geeft groen licht om Hagia Sophia om te vormen tot moskee

Het wereldbekende gebouw werd opgetrokken door de Byzantijnen en werd in 1453, nadat de Ottomanen Constantinopel veroverd hadden, een moskee. In 1934 besliste Atatürk om van de moskee een museum te maken.

Internationaal kwam er veel verzet tegen de beslissing van Ankara. Waarnemers zien in het manoeuvre een poging van president Recep Tayyip Erdogan om de aandacht af te leiden van de economische problemen waarmee Turkije kampt.

Paus Franciscus is “zeer gekwetst” door beslissing om Turkse Hagia Sophia om te vormen tot moskee
Foto: AP
AANGERADEN
Meest recent