Net nu BAS hen hoop geeft, hekelen fans van Waasland-Beveren het bestuur: “Hoeveel kan je als supporter te verduren krijgen?”

Foto: BELGA

Door de uitspraak van het BAS mogen ze weer hopen op een verlengd verblijf in 1A, maar in een open brief aan het clubbestuur hekelt de Supportersfederatie Waasland-Beveren vzw de aanpak van de laatste jaren. Onder meer het sportieve en commerciële beleid worden op de korrel genomen. “De voorbije seizoenen zijn onze supporters telkens eersteklassewaardig geweest. Het sportieve beleid was dat niet.”

De supportersfederatie veroordeelt onder andere de reputatie van club met het grootste aantal huurlingen in de Jupiler Pro League. “Bouwen aan de toekomst is een hele opdracht wanneer je weet dat je pijlers aan het einde van het seizoen opnieuw naar hun moederclub vertrekken. Op die manier ging het een aantal voetbaljaren verder, maar in een recent verleden werd er werk gemaakt van een visie: jong en Belgisch.”

Ook het komen en gaan van trainers in de voorbije jaren wordt gehekeld. “Helaas werd er naast jong en Belgisch geen ervaring in huis gehaald en werd het trainerskerkhof alleen maar groter. We wensen onze nieuwe coach, Nicky Hayen, niet hetzelfde lot toe als z?n collega-coaches die hem voorgingen.”

Indien Hayen een competitieve kern ter beschikking krijgt, moet hij volgend seizoen - zij het in 1A of 1B - een mooi resultaat kunnen neerzetten, aldus de supportersfederatie.

“Moegetergde Beverensupporter”

Ook het faillissement en de naamswijziging van de club zijn nog steeds niet verteerd. Ze helpen de “moegetergde Beverensupporter” niet om in zijn favoriete stadion de vreugde van weleer te beleven. De sportieve malaise van de voorbije jaren wordt bijzonder scherp onder woorden gebracht: “zielloos voetbal met zoveel verliespartijen en tegendoelpunten dat zelfs de winnaar van de jaarlijkse wiskunde olympiade de tel zou kwijtraken”.

Ten slotte viseert de supportersfederatie ook het commerciële beleid. De marketingcampagne rond de abonnementenverkoop stelt niets voor, er wordt amper of helemaal niet gecommuniceerd over de aanpak van het komende seizoen en voor het derde seizoen op rij werd er niet tijdig een hoofdsponsor gevonden.

Bang afwachten

Nadat de Belgisch Mededingingsautoriteit (BMA) de beslissing om Waasland-Beveren te laten degraderen niet had vernietigd, leek het lot van de Beverse fusieclub bezegeld. Maar het BAS bracht voorlopig redding en verklaarde vorige week die degradatie nietig. Toch heerst er nog geen feeststemming op de Freethiel: de Pro League moet nog bekijken hoe ze met deze situatie omgaat. Waasland-Beveren hoopt dat het scenario van achttien ploegen in 1A - inclusief Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot dus - nu alsnog gekozen wordt.

Lees hier de open brief:

OPEN BRIEF VANUIT DE SUPPORTERSFEDERATIE GERICHT AAN HET CLUBBESTUUR VAN WAASLAND-BEVEREN

Geachte aandeelhouders,Beste bestuursleden,

Door een samenloop van omstandigheden bevindt onze club zich in een oncomfortabele situatie. Clubadvocaat, Tom Rombouts, leverde de laatste weken sterk juridisch werk af en kaartte terecht de wanpraktijken in het huidige voetballandschap aan. We plaatsen hierbij toch een kleine kanttekening. Het besturen van een professionele voetbalclub houdt natuurlijk veel meer in dan enkel het juridische aspect.

De voorbije seizoenen zijn onze supporters telkens eersteklassewaardig geweest. Het sportieve beleid was dat niet. De heropstanding van onze club, volgende op een pijnlijke periode én onder een andere naam, ging gepaard met de reputatie van de ploeg met het grootste aantal huurlingen van de Jupiler Pro League. Bouwen aan de toekomst is een hele opdracht wanneer je weet dat je pijlers aan het einde van het seizoen opnieuw naar hun moederclub vertrekken. Op die manier ging het een aantal voetbaljaren verder, maar in een recent verleden werd er werk gemaakt van een visie: jong en Belgisch.

Dat kunnen we in het hedendaagse professionele voetbal alleen maar toejuichen. Helaas werd er naast jong en Belgisch geen ervaring in huis gehaald en werd het trainerskerkhof alleen maar groter. We wensen onze nieuwe coach, Nicky Hayen, niet hetzelfde lot toe als zijn collega-coaches die hem voorgingen. We geloven dat - indien hij een competitieve kern ter beschikking krijgt - we kunnen enmoetenmeespelenvoordetitelineenreeksdienooiteenschoonheidspr?szalwinnen,1B, of een mooie plaats kunnen behalen bovenaan de 2de kolom in 1A.

Resultaten op het veld kunnen ervoor zorgen dat de moegetergde Beverensupporter opnieuw zijn hart kan ophalen en de vreugde van weleer kan beleven in zijn of haar favoriete stadion. We gebruiken bewust het woord ‘moegetergd’, want hoeveel kan je als supporter in een decennium te verduren krijgen? Het faillissement van je favoriete club, een naamswijziging waarbij na 10 jaar nog steeds niemand weet of het nu Waasland of Beveren is die op de Freethiel speelt (Nee, dat koppelteken zorgt niet voor verbinding) en - buiten een korte piek - niets anders dan zielloos voetbal met zoveel verliespartijen en tegendoelpunten dat zelfs de winnaar van de jaarlijkse wiskunde olympiade de tel zou kwijtraken. Als professionele voetbalclub is het zaak om te blijven evolueren op vlak van sportieve werking, infrastructuur, maar zeker ook op extra-sportief vlak.

De aangekondigde ‘marketingcampagne’ rond de abonnementenverkoop bl?kt inhoudel?k niets meer te zijn dan wat filmpjes en Facebookposts. Na twee rotslechte seizoenen en een dalende ticket- en abonnementenverkoop is er een duidelijke nood aan een degelijk uitgewerkt plan. Overtuig je supporters om (opnieuw) naar de Freethiel te komen,straal passie en strijd uit én laat zien dat je er als club wil staan. En ook nog,wees ambitieus! Daarnaast wordt er amper of zelfs helemaal niet gecommuniceerd over het plan van aanpak voor het komende seizoen. Onze supporters krijgen geen informatie en dus ook geen hoop op beterschap. Waarom zouden ze in godsnaam een abonnement kopen als de club geen moer om hen geeft? Dat laten jullie, als bestuursleden, althans zo uitschijnen. Ook commercieel lijken we dit seizoen op een ramp af te stevenen want voor het 3de seizoen op rij wordt er niet tijdig een hoofdsponsor gevonden. No money, no honey. En dus heeft dit ook een impact op eventuele transfers, sportieve resultaten, de bouw van een nieuwe tribune, de trouw van onze supporters en het imago van de club. Een vicieuze cirkel waarin we al langer dan ons lief is vertoeven.

We dringen dan ook aan op een overleg en een sterk communicatie- en actieplan van uit de club. Een plan dat uiteraard in praktijk zal worden omgezet!

Het bestuur van Supportersfederatie Waasland-Beveren vzw

Door Maarten Vanhoof
AANGERADEN