Nieuwe gedetineerde test positief op coronavirus in Gentse gevangenis

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

In de Gentse gevangenis Nieuwewandeling kwam zaterdag een test van een nieuwe gedetineerde positief terug. Het gaat om een man die begin juli werd opgesloten in de cel. “De man is meteen overgebracht naar de Covid-sectie in de gevangenis van Brugge”, zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen.

In de Nieuwewandeling zorgt de positieve coronatest ervoor dat de contacten van de besmette gedetineerde nauwkeurig nagegaan moeten worden. “Wie in de cel heeft gezeten met de persoon en wie contact heeft gehad met hem wordt in quarantaine gezet”, klinkt het. Er zijn strikte afspraken over bezoek en buitentijd om te vermijden dat de besmetting overgaat op anderen.

De voorbije week zijn ook in de gevangenissen van Ieper, Sint-Gillis en Mechelen besmettingen vastgesteld, zegt Van De Vijver. “Het gaat om mensen die nu opgesloten worden, maar in de vrije samenleving hebben geleefd. Iedereen die binnenkomt, wordt onderzocht door een dokter die beslist of ze getest worden.”

Weerspiegeling

In de Gentse gevangenis is de coronaprocedure opgestart. Sprake van een uitbrak is er voorlopig niet. “De gedetineerden weerspiegelen de maatschappij”, zegt Van De Vijver. Ze worden goed afgeschermd, maar wie nu binnenkomt heeft contact gehad met veel meer mensen. Er zijn veel mensen die niet getest worden en niet weten dat ze besmet zijn. Maar wij weten het wel, omdat wij veel testen.”

In Gent zijn tussen 1 en 8 juli twintig positieve besmettingen gemeld, in Antwerpen meer dan tachtig. We moeten niet panikeren, maar dit is een wake-upcall. Het virus waart nog rond en het effect van onze buitenlandse vakanties moet nog komen”, waarschuwt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).

LEES OOK. 85 besmettingen in één week, alleen al in stad Antwerpen: “En dan moet het reiseffect nog komen”

Door Bert Staes
AANGERADEN