Kim Clijsters begint vandaag aan (onzekere) Missie US Open

Na vier maanden coronabreak trekt Kim Clijsters zich in West Virginia met een rist oefenwedstrijden weer op gang, vanaf vandaag tegen onder meer Venus Williams. Het uiteindelijke doel: de US Open, ook al is dat grandslamtoernooi onzeker.

Vanaf 23 uur Belgische tijd tennist Kim Clijsters opnieuw. Met haar ploeg New York Empire neemt ze het op tegen Washington Kastles. De World Team Tennis-competitie – 63 wedstrijden tussen 9 ploegen in 22 dagen – is een gemengde ploegencompetitie. In het team van Clijsters zitten onder anderen Mardy Fish, Sabine Lisicki en Jack Sock. Bij Washington Kastles is het uithangbord Venus Williams. Andere grote namen bij die aan het toernooi deelnemen: Australian Open-winnares Sofia Kenin, gewezen US Open-laureate Sloane Stephens, Coco Vandeweghe…

Vanzelfsprekend gelden ook hier coronamaatregelen. In plaats van de gebruikelijke 2.500 man is nu slechts 500 man toegelaten – als er wegens de regen binnen moet worden gespeeld, zelfs maar 250. Mondmaskers en koortscontrole zijn verplicht voor iedereen. De tennissers dragen geen masker, maar hebben verschillende coronatests ondergaan: voor de afreis, bij aankomst en halverwege het toernooi. De regel is simpel: wie positief test, gaat eruit. Zo moest een van de trekpleisters, Frances Tiafoe, afhaken nog voor hij kon afreizen. “Het is geruststellend dat alle maatregelen worden genomen om veilig te kunnen tennissen”, zegt Clijsters. “Na maanden van thuiszitten is dit een unieke kans om te trainen, ook met de mannen, en om wedstrijden te spelen, ook dubbels of gemengde dubbels.”

Matchritme

Want matchritme heeft ze meer dan nodig. Sinds de Kimback speelde ze amper twee matchen, vooraleer in de aanloop naar het toernooi van Miami de coronacrisis uitbrak. Het officiële tenniscircuit ligt nog stil, maar Clijsters neemt niet zomaar deel aan de World Team Tennis. Bedoeling is om zich klaar te stomen voor de US Open, met als aanloop het toernooi van Cincinnati. Dat toernooi vindt dit jaar uitzonderlijk in New York, op dezelfde locatie als de US Open, plaats.

Of de US Open gespeeld worden, is echter nog een groot vraagteken. Maar zelfs al vallen de US Open in het water, de handdoek zal Clijsters in elk geval niet gooien dit seizoen. Dat zei ze al een paar keer en zet ze nogmaals kracht bij. Zo heeft ze al halvelings bevestigd voor Wimbledon volgend jaar nadat bekendraakte dat het Engelse grastoernooi toch premies zal uitbetalen dit jaar, ook al gaat het toernooi dit jaar niet door. “Wat een mooie geste. Ik kan nauwelijks wachten om volgend jaar terug te gaan.”

De WTT-wedstrijden zijn te volgen via de Amerikaanse betaalzender ESPN

Door Hans Jacobs
    AANGERADEN
    Meest recent