Amnesty: Ruim 3.000 gezondheidswerkers overleden, regeringen moeten zich verantwoorden

Bron © BELGA

Foto: AFP

Regeringen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van duizenden gezondheidswerkers en anderen met essentiële beroepen die ze niet hebben kunnen beschermen tegen het coronavirus. Dat staat in een nieuw Amnesty-rapport (‘Health workers silenced, exposed and attacked’), waarin de ervaringen van gezondheidswerkers over de hele wereld worden gedocumenteerd.

Uit analyse van de beschikbare gegevens blijkt dat wereldwijd meer dan 3.000 gezondheidswerkers zijn overleden aan Covid-19. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

Tot de landen waar de meeste slachtoffers vielen, behoren Rusland (545), het Verenigd Koninkrijk (540, onder wie 262 mensen die in de sociale zorgverlening werkten), de Verenigde Staten (507), Brazilië (351), Mexico (248), Italië (188), Egypte (111), Iran (91), Ecuador (82) en Spanje (63).

Ook gestraft

In verschillende landen zijn mensen ontslagen of werden disciplinaire maatregelen tegen hen genomen omdat ze zich uitspraken over de corona-aanpak. Amnesty documenteerde ook verschillende gevallen waarbij mensen die in de zorg of andere essentiële beroepen werken, vanwege hun werk zijn gestigmatiseerd en met geweld te maken kregen.

Gezondheidswerkers meldden een ernstig tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen in bijna alle landen en gebieden die Amnesty onderzocht. Naast de onveilige werkomstandigheden heeft Amnesty ook vastgesteld dat mensen in de zorg geen eerlijk loon kregen of soms zelfs helemaal niet werden betaald.

België

Ook België en de zorgsector zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Sciensano schatte op 19 juni dat ongeveer 600 mensen van het zorgpersoneel werden gehospitaliseerd door de gevolgen van Covid-19, zegt Amnesty.

“Het is essentieel dat de Belgische autoriteiten de aanpak van de pandemie evalueren en dat er verantwoording wordt afgelegd. De parlementen zetten daarin de eerste stappen en het is essentieel dat de evaluaties volledig zijn. Het garanderen van de mensenrechten van zorgpersoneel en andere essentiële beroepen, maar ook van bewoners van woon-zorgcentra en van andere kwetsbare groepen uit onze maatschappij, moet daarbij centraal staan”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.