Eerste Amerikaanse federale doodstraf in 17 jaar mag toch uitgevoerd worden

Bron © BELGA

Foto: AP

In de Verenigde Staten zal een federale doodstraf toch worden uitgevoerd. Dat heeft een hof van beroep beslist nadat eerder uitstel was gevraagd vanwege het coronavirus. Het gaat om de eerste executie op federaal niveau in zeventien jaar tijd.

Daniel Lewis Lee, een white supremacist, kreeg al in 1999 de doodstraf voor de moord op een koppel en een meisje van acht jaar. De straf zou vandaag worden uitgevoerd, maar de familieleden van de slachtoffers vroegen vorige week om uitstel, omdat ze zich zorgen maken over het coronavirus. Onder meer de 81-jarige grootmoeder van het meisje zou de uitvoering van de doodstraf willen bijwonen in de gevangenis van Terre Haute in Indiana. Een rechter kende vrijdag dat uitstel toe, maar zondag oordeelde een federale rechter in beroep dat de executie wel kan doorgaan.

Volgens het hof van beroep heeft het argument van de familie “geen discutabele rechtsgrondslag en is het dus niet ernstig”. Hun advocaat laat weten dat de familie naar het Hooggerechtshof stapt om uitstel te vragen. “De regering plaatst het gezin in een onhoudbare situatie waarin ze moeten kiezen tussen hun recht om aanwezig te zijn bij de executie van Lee en hun eigen gezondheid en veiligheid”, verklaarde de advocaat in de krant USA Today. Zijn naam werd niet vermeld.

Earlene Peterson, de 81-jarige grootmoeder, is een tegenstander van de doodstraf en riep president Donald Trump al verschillende keer op om de straf niet uit te voeren.

In de VS kunnen de federale rechtbanken zich buigen over de ergste misdrijven. Dat leidde in de afgelopen 45 jaar slechts tot drie uitgevoerde executies, onder wie Timothy McVeigh, die verantwoordelijk was voor de aanslag in Oklahoma City waarbij 168 doden vielen. Er worden wel doodstraffen uitgesproken, maar die worden vaak niet uitgevoerd. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr drong er onlangs op aan om de executies uit te voeren. De regering van Trump heeft deze zomer al vier executies gepland.

AANGERADEN