Rechter blokkeert eerste executies door regering-Trump

 

 ©  AP

Een Amerikaanse rechtbank in Washington heeft op het laatste moment de uitvoering van de eerste executies door de regering-Trump geblokkeerd. Het gaat om vier moordenaars die ter dood zijn veroordeeld door een nationale (federale) rechtbank. Het zouden de eerste executies op federaal niveau zijn geweest sinds 2003.

De eerste executie was voor later maandag gepland, twee anderen later deze week en één volgende maand. Maar de rechter vindt dat er meer tijd nodig is om klachten tegen de dodelijke injecties te behandelen. De executies zijn tot nader order van de rechtbank uitgesteld.

Onlangs had het Hooggerechtshof nog de weg vrij gemaakt voor de Amerikaanse regering om weer doodstraffen uit te laten voeren. Het hof verwierp de kritiek van de vier moordenaars over de protocollen voor de toediening van een dodelijke injectie.

Na een onderbreking van zeventien jaar willen president Trump en het ministerie van Justitie met de hervatting van de doodstraf hun strenge justitiebeleid kracht bijzetten. Federale executies zijn zeldzaam. De enige drie sinds 1963 waren in de jaren 2001 tot 2003, onder wie de terechtstelling van de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, Timothy McVeigh.

Een deel van de Amerikaanse staten ging de afgelopen jaren gewoon door met executies van personen die in eigen rechtbanken ter dood waren veroordeeld, zoals Texas. In ruim twintig staten is de doodstraf afgeschaft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten