Toerist zit vast op actieve vulkaan in Siberië, reddingswerkers kunnen hem niet bereiken: “Hier doorgaan is levensgevaarlijk”

Een Russische toerist zit vast op een vulkaan in Siberië; de Klyuchevskaya Sopka. Reddingswerkers die een missie hadden opgezet om de man te redden, moesten onverichter zake terugkeren. “Dit was een levensgevaarlijke missie.”

De 35-jarige toerist is zo’n 200 meter gestrand onder de top van de 4.700 meter hoge Klyuchevskaya Sopka. Alleen zit hij volledig geïsoleerd door de vulkanische activiteit. Een helikopter had nog geprobeerd om reddingswerkers naar zijn locatie te brenden, maar door extreem giftige gassen en het slechte weer is dat mislukt.

Op beelden is te zien hoe een andere poging - waarbij reddingswerkers omhoog wandelen - moeten opgeven doordat heel wat stenen naar beneden donderen. Op radioberichten naar de basis is te horen hoe de rotsen naar beneden donderen en op hen vallen. Als ze zouden doorgaan, zou ook dat slecht afgelopen zijn. Volgens de leider van de groep waren ze nochtans ongelooflijk dichtbij de toerist: zo’n 100 meter van zijn slaapzak verwijderd. “Maar we zouden zeker sterven als we verder waren gegaan. We zaten te schuilen onder een kleine rand en daarna zijn teruggekeerd, het was er veel te gevaarlijk.”

De toerist leed aan hoogteziekte en zit al een week op de actieve vulkaan. Hij zou niet meer op z’n benen kunnen staan. De compagnon van de klimmer zou teruggekeerd zijn naar het dichtstbijzijnde dorpje om alarm te slaan, maar kon niet meer terugkeren naar zijn vriend toen een storm losbarstte. Nochtans gaan reddingswerkers er wel vanuit dat ze toch nog kunnen terugkeren de komende dagen en de man mogelijk nog levend zullen vinden.

AANGERADEN