Kim Clijsters wint eerste keer sinds comeback

Kim Clijsters heeft maandagnacht haar eerste wedstrijd na vier maanden coronabreak gespeeld én gewonnen. Onze 37-jarige landgenote rekende op de World Team Tennis-competitie af met de Amerikaanse Bernarda Pera (WTA-60). Het werd in deze speciale ploegencompetitie waar naar vijf winnende games wordt gespeeld 5-2. Het is de eerste zege voor Clijsters sinds haar comeback, al was dit geen officieel WTA-toernooi. Even later verloor ze wel in het vrouwendubbel aan de zijde van Kveta Peschke.

LEES OOK. Uitvalsbasis voor Amerikaanse presidenten en schuilkelder voor politici: de Amerikaanse luxebubbel van Kim Clijsters en co

Helaas niet het verhoopte duel tussen Kim Clijsters en Venus Williams op de World Team Tennis, een gemengde ploegencompetitie in het Amerikaanse West-Virginia die dient als opwarmertje voor de US Open eind augustus. Clijsters mocht haar ploeg New York Empire vertegenwoordigen in het vrouwenenkelspel, bij Washington Kastles keek uithangbord Venus Williams (40) met mondmasker toe vanop de bank.

De Kimback was dit voorjaar begonnen met nipte nederlagen tegen toppers Muguruza (Dubai) en Konta (Mexico), maar in West-Virgina kreeg Clijsters met de 25-jarige Kroatisch-Amerikaanse Bernarda Pera (WTA-60) eindelijk een iets meer haalbare kaart voor de kiezen.

Clijsters begon onzeker aan haar match. Een dubbele fout bij haar eerste opslag en even later meteen 0-40 achter. Maar dan volgde een ace en begon de opslagmachine te draaien. Clijsters won uiteindelijk nog de game. Bij haar volgende servicebeurt gunde onze landgenote de Amerikaanse zelfs geen enkel punt en sloeg ze Pera nog twee aces om de oren. Meteen gevolgd door een eerste break. Die kwam er nadat ze eerst 40-0 achter stond. Het breakpunt verzilverde ze met een schitterende forehand die deed terugdenken aan Kim II.

Na amper 16 minuten stond de 5-2 op het bord. Een eerste zege voor Clijsters sinds haar tweede comeback, ook al gaat het dan om een onofficieel toernooi. Vooral de dominante en zelfzekere manier waarop ze tenniste zal onze landgenote deugd doen. Dankzij de overwinning bracht ze haar team New York Empire ook 8-7 voor tegen Washington Kastles.

Verlies in het dubbelspel en in de eindstand

Een half uurtje later kwam Clijsters opnieuw in actie in het vrouwendubbel. Aan de zijde van de Tsjechische dubbelspecialiste Kveta Peschke nam ze het opnieuw op tegen Bernarda Pera. Die had voor de gelegenheid het gezelschap gekregen van Arina Rodoniova. Clijsters’ partner Peschke is 45 jaar (!) oud en net als Clijsters ex-nummer één van de wereld in het dubbelspel. Met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar konden Clijsters en Peschke hun ervaring laten spreken. De Limburgse toonde ook in het dubbel een solide opslag en pakte aan het net uit met enkele handigheidjes. Maar het volstond uiteindelijk niet voor de zege. Een break bij 4-3 op de opslag van Peschke bleek fataal.

Door die nederlaag werd de stand tussen New York Empire en Washington Kastles 16-16 bij het begin van het beslissende mannendubbel. Daarin trokken Jack Sock en Neal Skupski voor New York Empire nipt aan het kortste eind. Ze kregen enkele matchpunten, maar verloren wel na een tiebreak met 5-4 van Nicholas Monroe en Marcelo Arevalo. Eindstand 21-20 in het voordeel van Washington Kastles.

En nu tegen winnares Australian Open?

De komende weken spelen Clijsters en co nog wedstrijden tegen de andere teams. Woensdag wacht een confrontatie met Philadelphia Freedoms, de ploeg van onder andere Sofia Kenin. De 21-jarige Amerikaanse won dit jaar de Australian Open. Het is nog niet zeker of Clijsters ook dit keer het enkelspel zal spelen. De top-vier van in totaal negen ploegen speelt uiteindelijk de play-offs.

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN