België zet Huawei niet aan de deur

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Ons land is niet van plan om het Chinese Huawei te bannen uit Belgische telecomnetwerken, zoals het Verenigd Koninkrijk plant te doen. Dat schrijft De Standaard. “Wij zitten veilig, er is geen reden om verder te verstrengen”, klinkt het op het kabinet van minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD).

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich klaar om apparatuur van het Chinese Huawei volledig te weren uit de Britse telecomnetwerken. Ons land past zijn beleid vooralsnog niet aan. “Uit de risicoanalyse die werd gemaakt, blijkt dat we veilig zitten. Er is geen reden om verder te verstrengen”, aldus De Backer.

Daarmee wordt verwezen naar de recente beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. Die bepaalde dat leveranciers ‘met een hoog risico’ - Huawei wordt niet met naam genoemd - geen deel mogen uitmaken van de ‘kern’ van de toekomstige 5G-telecomnetwerken. Elders mogen ze maximaal 35 procent van het netwerk uitmaken. Ook zijn ze niet toegelaten in bepaalde gevoelige zones, zoals in de buurt van militaire sites.

Ons land staat, net zoals andere Europese landen, onder stevige Amerikaanse druk om Huawei volledig te bannen. De Belgische operatoren hopen in elk geval dat het standpunt van de regering niet nog strenger wordt. Zij werken allemaal immers al lang samen met Huawei.

AANGERADEN