Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen fors gestegen: “Het virus is niet weg, dat is duidelijk”

Bron © BELGA, radio 1

Foto: Photo News

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag in de afgelopen zeven dagen is gestegen met 11 procent tegenover de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano. Per dag waren er gemiddeld 95,3 besmettingen. De andere indicatoren - aantal overlijdens en ziekenhuisopnames - blijven wel dalen, met respectievelijk 66 en 9 procent. Het R-getal ligt op 0,86.

België telt nu 62.781 besmettingen. De stijging doet zich vooral voor in de provincies Antwerpen en Limburg, met respectievelijk 36 en 34 nieuwe bevestigde gevallen. “De verhoging met gemiddeld 95 nieuwe gevallen per dag lijkt zich te beperken tot bepaalde provincies”, zegt Sciensano. De meeste infecties komen voor onder de actieve bevolking, tussen 20 en 59 jaar dus.

Minder overlijdens en hospitalisaties

Maandag werden ook negen mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat brengt het aantal hospitalisaties door het virus op 17.899. Er lagen maandag nog 138 mensen in het ziekenhuis, van wie 23 op de intensieve zorgen. Het gemiddelde aantal hospitalisaties per dag bedroeg de afgelopen week 10,1, een daling met 9 procent.

Het aantal overlijdens bedraagt gemiddeld 1,2 per dag, een daling met 66 procent ten opzichte van een week eerder. In totaal bezweken al 9.787 mensen in ons land aan het coronavirus.

In Limburg lijkt Heusden-Zolder het zwaarst getroffen, met 20 gevallen op zeven dagen tijd. Geëxtrapoleerd naar 100.000 inwoners gaat het om 59 gevallen. In Antwerpen wordt klassement aangevoerd door Boom. Daar zijn de voorbije week 8 gevallen opgedoken, maar geëxtrapoleerd naar 100.000 inwoners zijn dat er 44. Houthalen-Helchteren komt op die manier uit op 39 gevallen, Wevelgem op 35 besmettingen. In West-Vlaanderen scoren twee kleinere gemeenten, met minder dan 10.000 inwoners, op die manier bijzonder hoog. In Lendelede zijn 5 gevallen geregistreerd, in Ledegem 8. Als die cijfers geëxtrapoleerd worden gaat het om respectievelijk 87 en 83 gevallen.

Virus niet weg

“We zijn al een paar dagen ongerust, ook burgers vragen zich af wat er aan het gebeuren is”, zei epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) dinsdagochtend op Radio 1. “Het virus is niet weg, dat hebben we altijd gezegd, en de cijfers illustreren dat helaas. Het stijgt weer duidelijk.”

Een verklaring is mogelijk te vinden in het laks naleven van de maatregelen en de volgende fase in de exit-strategie. “We hebben een reeks versoepelingen achter de rug. Twee weken geleden - dat is wat we vandaag zien in de cijfers - is de reeks versoepelingen van 1 juli ingegaan. Bubbels werden toen groter en vrijetijdsactiviteiten ook: pretparken, theaters en ga zo maar door weer open. Weer winkelen met meer ook. Dit zal wel een rol spelen. Dat moet nu nagegaan worden via het contactonderzoek.”

Door gjs