Iran heeft CIA-spion geëxecuteerd, drie betogers krijgen doodstraf voor protest in 2019

 ©  AP

Bron: BELGA

Teheran heeft een Iraniër geëxecuteerd die is veroordeeld voor spionage voor de Verenigde Staten. Hij zou informatie hebben verkocht over het raketprogramma van het land. Dat heeft de woordvoerder van justitie Gholamhossein Esmaïli dinsdag gezegd. Daarnaast heeft het Iraanse hooggerechtshof bevestigd dat drie Iraanse demonstranten die beschuldigd worden van deelname aan dagen onrust in november 2019, ter dood zijn veroordeeld.

De straf voor de zogeheten “spion” werd vorige week opgelegd “aan Reza Asgari (die) een gepensioneerde werknemer was van de lucht- en ruimtevaartafdeling van het ministerie van Defensie”, zei Esmaïli volgens de officiële website Mizan Online.

De doodvonnissen voor drie demonstranten zijn het onderwerp geweest van wijdverbreide internationale veroordeling. Iran werd in november 2019 opgeschrikt door onrust na een stijging van de benzineprijzen . De protesten werden met geweld onderdrukt door de ordestrijdkrachten. De Iraanse regering noemde de demonstranten betaalde huurlingen van zijn aartsvijanden - de Verenigde Staten, Israël en Saoedi-Arabië - en beweerde dat het echte doel van de demonstranten was om het land te verzwakken en de regering te verdrijven..

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten