Zwarte modellen eindelijk eens in de meerderheid bij Dior

 ©  Dior Homme

Zwarte modellen zijn schromelijk ondervertegenwoordigd op defilés en in modecampagnes. Dior-ontwerper Kim Jones is een inhaalbeweging gestart. Voor zijn alternatief defilé op de Parijse mannenmodeweek castte hij alleen zwarte modellen.

edm

Modehuizen spraken dan wel digitaal massaal hun steun uit voor de Black Lives Matter-beweging, maar kritische geesten wezen er meteen op dat ze geen woorden, maar daden willen zien. Diversiteit in de modewereld is al langer een probleem. Het aantal topontwerpers van kleur is op twee handen te tellen, en ook op de catwalk en in de fotostudio zijn modellen van kleur – en al zeker zwarte modellen – zwaar ondervertegenwoordigd.

Dat werd nog maar eens pijnlijk duidelijk bij de voorstelling van de couturecollectie van het Franse modehuis Dior. De Italiaanse regisseur Matteo Garrone maakte een prachtige kortfilm, maar het gebrek aan gekleurde modellen is opvallend. Een week later presenteert Kim Jones, ontwerper voor de mannenmodelijn van Dior, zijn nieuwste collectie met een video met alleen maar zwarte modellen.

Geen beredeneerde zet om criticasters de mond te snoeren, benadrukt Jones aan The Guardian. De collectie in samenwerking met de Ghanese schilder Amoako Boafo werd al in december in gang gezet. Boafo schildert voor zijn portretserie Black diasporaalleen zwarte personen, en die portretten vertaalde Jones naar prints. Het was dus een logische keuze om de kleding te laten presenteren door zwarte modellen, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten