Vijf uur lang genieten: één jaar geleden won Roger Federer de bloedstollende finale die niet op zijn palmares staat

Foto: EPA-EFE

Waar was u op 14 juli 2019? De kans is groot dat u als sportfan aan de tv gekluisterd zat voor de finale van Wimbledon tussen Novak Djokovic en Roger Federer. Die duurde uiteindelijk 4 uur en 57 minuten, met de Serviër als (verrassende) winnaar na een vijfde set van 13-12.

Djokovic had op weg naar de finale onder andere David Goffin uitgeschakeld in de kwartfinales, terwijl Federer in de halve finales zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal had geklopt. De finale tussen de toenmalige nummers één en twee van de wereld moest een klassieker worden en dat werd het ook.

De Serviër pakte de eerste set in de tiebreak, maar een ontketende Federer won set twee met 6-1. Djokovic was daarna opnieuw de beste in een tiebreak, maar de Zwitser dwong een vijfde set af met een 6-4. In de beslisser gaven beide heren elkaar geen duimbreedte toe en moest een supertiebreak bij 12-12 de beslissing brengen. Die won Djokovic met 7-3 nadat Federer, die bij 8-7 twee matchpunten liet liggen, de gele bal de lucht in katapulteerde.

Straf, want op papier was de Zwitser veruit de betere van zijn tegenstander. Een klein overzicht:

Percentage eerste opslag gewonnen: 79 - 74

Aces: 25 - 10

Winners: 94 - 54

Netpunten gewonnen: 51 - 24

Punten gewonnen: 218 - 204

Breakpunten gewonnen: 7 - 3

Games gewonnen: 36 - 29

Vijf uur lang genieten: één jaar geleden won Roger Federer de bloedstollende finale die niet op zijn palmares staat
Foto: EPA-EFE

“Pijn”

“Het was mentaal gezien misschien wel de zwaarste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld”, zei Djokovic na afloop. “In fysiek opzicht was de finale van het Australian Open (2012) tegen Nadal van zes uur het zwaarst, maar deze was mentaal van een ander niveau. Deze wedstrijd had alles. Het had makkelijk zijn kant op kunnen vallen. Maar op de belangrijkste momenten, in de drie tiebreaks, heb ik mijn beste tennis kunnen laten zien. Om eerlijk te zijn had ik dit scenario al voorspeld en gevisualiseerd wat er zou gebeuren.”

Op het Centre Court was het publiek duidelijk op de hand van Federer, die daardoor volgens Djokovic mentaal voordeel had. “Op sommige momenten probeer ik het te negeren, wat vrij lastig is. Als het publiek ‘Roger’ schreeuwt, dan doe ik net alsof ik ‘Novak’ hoor. Dat klinkt zielig, maar het is wel zo”, aldus de Serviër. “Hopelijk krijg ik over vijf jaar dezelfde aanmoedigingen.”

Federer liet in de finale dus twee matchpunten onbenut. “Ik heb het gevoel dat ik een ongelooflijke kans laten liggen heb, vertelde de zichtbaar teleurgestelde Zwitser achteraf. “Momenteel doet dit pijn, zoals elke nederlaag. Ik zie zeker een gelijkenis met de finale van 2008 (die Nadal na 4 uur en 38 minuten in vijf sets won, red.): twee keer ben ik de verliezer. Maar ik heb alles gegeven, kon niet meer doen en moet tevreden zijn met mijn prestatie.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN