Jeugdbewegingen roepen op: “Blijf enkele dagen thuis voor je op kamp vertrekt”

Jeugdbewegingen vragen aan kinderen die op kamp vertrekken om in de aanloop naar het vertrek toch enkele dagen thuis te blijven. “Thuiskomen van de ene reis, van broek wisselen en vertrekken, dat zien we liever niet.”

Nu Buitenlandse Zaken de ene kleurcode na de andere op ons afvuurt – en daar ook andere gevolgen aan koppelt – is het ook voor de jeugdbewegingen als scouts en Chiro moeilijk om te volgen. Wat met iemand die terugkeert van vakantie uit een gebied dat nu code rood heeft? Of oranje? Wat met andere vakanties? “We proberen die algemene richtlijnen natuurlijk goed op te volgen”, zegt Jan Van Reusel van Scouts & Gidsen Vlaanderen. “Kinderen die in quarantaine moeten, zullen niet mee kunnen op kamp. Wat code oranje betekent, varieert soms, maar ook dat proberen we na te leven. We adviseren onze groepen om alle maatregelen goed in de gaten te houden. Al veranderen de regels nu wel héél snel.”

LEES OOK. Pijlen op de vloer, nadarhekken en elke bubbel een eigen polsbandje: onze reporter zag hoe een kamp eraan toegaat in coronatijden (+)

Maar daarnaast geldt nog een andere regel. De Chiro vraagt van haar leden dat ze twee dagen tussen twee kampen of reizen laten. “Die regel geldt eigenlijk voor al het jeugdwerk”, zegt Niels De Ceulaer, nationaal secretaris van Chiro. “Bij speelpleinwerking is er nog een weekend. Zo kunnen ouders zien of hun kinderen oké zijn, of ze symptomen ontwikkelen. Daarom vragen we ook om twee dagen tussen te laten voor ze op kamp vertrekken: zo krijg je toch zicht op hoe het met je kind gaat.” De scouts hanteren eenzelfde regel. “Van het ene kamp naar het andere en thuis even van broek wisselen, dat zien we liever niet”, zegt Van Reusel. “Ook al omdat rust belangrijk is in het verweer tegen ziektes. Neem thuis éven rust, en ga dan op kamp.”

Bij Chiro zagen ze nog geen problemen ter plaatse: alle kampen konden tot nu doorgaan zonder uitbraak van het virus. Bij de Scouts werden dertig kinderen naar huis gestuurd om hen te laten testen: “Maar alle testen waren negatief. Helaas is het kamp voor die dertig kinderen meestal voorbij, omdat ze door die test uit de bubbel gehaald zijn. Maar dertig kinderen op een totaal van 1.470 kampen, valt vrij goed mee”, zegt Van Reusel nog. Vandaag raakte bekend dat een kamp in Grimbergen van vzw Idee Kids wel moest worden afgebroken, nadat een kind positief had getest.

LEES OOK. Vakantiekamp deels opgedoekt na positieve coronatest: gemeente en politie houden stijgend aantal besmettingen in de gaten (+)

Door Jeroen Deblaere
MEER OVER HET CORONAVIRUS