Wout van Aert over zijn link met Nederland en de naam van zijn toekomstige spruit: “Mathieu? Dat zou fout aanvoelen”

Foto: BELGA

Wout van Aert traint momenteel zijn koersbenen op stage met Jumbo-Visma in het Franse Tignes. De vader in spe en een van de Belgische speerpunten in de klassiekers kijkt uit naar de herstart van het wielerseizoen. En als hij mag kiezen, dan wint hij het liefst Parijs-Roubaix.

LEES OOK. De dag dat Woutje Wout werd: exact één jaar geleden won Wout van Aert Touretappe in Albi (+)

Het is vandaag exact één jaar geleden dat Wout van Aert op glorieuze wijze de 10de rit in de Tour de France won. Ook dit jaar is de Kempenaar van de partij in La Grande Boucle, in een ploeg met liefst drie kopmannen. Zal hij dan zelf nog wel zijn kans kunnen gaan?

“Daar ben ik niet bang voor”, zegt Van Aert in een videochat met het Nederlandse Bureau Sport. “Ik zag de uitdaging helemaal zitten om met zo’n sterke ploeg naar de Tour te kunnen gaan in een dienende rol. Dat is vooraf al gezegd. Ik heb vorig jaar ontdekt dat ik daar ook van kan genieten. Maar net als vorig jaar mag ik mij er opnieuw tussen gooien als de kopmannen veilig tot aan de finish geraken. Die vrijheid zal ik hebben. Dan weet je nooit wat er gebeurt. Er zal wel veel werk op de plank komen, maar hopelijk resulteert dat in een mooi resultaat in Parijs.”

Na de Tour richt Van Aert zich op de klassiekers. “Als ik er eentje moet kiezen om te winnen, dan zeg ik Parijs-Roubaix. Liever dan de Ronde van Vlaanderen. Het liefst allebei natuurlijk, maar als ik moet kiezen… Ik vind Roubaix op één of andere manier toch net iets specialer. Al zal ik in België natuurlijk de Ronde zeggen (lacht). Nu, de Ronde komt er natuurlijk vlak achter als ik een lijstje moet maken. Maar het parcours van Roubaix kom je maar één per jaar tegen. En het is vlak en toch ga je helemaal naar de kloten door over die kasseien te bonken. Plus, met mijn lichaamsbouw ligt Roubaix me nog net iets meer dan de Ronde. Wie mijn favoriete kasseirenner was? Ik was natuurlijk fan van Tom Boonen. Die kerel stond net op toen ik de koers echt begon te volgen, ik was tien jaar toen zijn gloriejaren begonnen. Zijn duels met Fabian Cancellara kan ik me nog perfect herinneren.”

“Mathieu? Ik wil jullie pret heel graag bederven”

Eind dit jaar of begin volgend jaar wordt Van Aert voor de eerste keer vader aangezien zijn vrouw Sarah De Bie sinds mei zwanger is. Maar wat als het een jongetje wordt, krijgt die dan de naam Mathieu? “Die kans is vrij klein. Om niet te zeggen onbestaande. Ik heb niets tegen de naam op zich, maar het zou fout aanvoelen (lacht). En ik wil jullie pret heel graag bederven dit seizoen. Ik ga het niet laten om Mathieu te verslaan als het kan.”

LEES OOK. Het gelukzalige gevoel van vader in spe Wout van Aert: “Toen ik wist dat Sarah zwanger was, won ik meteen een koers op de rollen” (+)

Bij Jumbo-Visma zit Van Aert wel in een Nederlands team. Niet toevallig. “Ik hou van de Nederlandse manier van communiceren. Mijn vader komt uit een Nederlandse familie, dus ik ben meer Nederlander dan de gemiddelde Belg. In België houden we er wel eens van om rond de pot te draaien en zijn we vaak conservatief. In deze ploeg zijn we dat niet, proberen we altijd nieuwe dingen om beter te worden en kan ook alles gezegd worden. Als ik met iets zit, dan kan ik dat kwijt zonder dat het aanstootgevend is. Dat is een fijn gevoel.”

Maar als er komende winter een WK veldrijden plaatsvindt in Oostende, dan is Van Aert daar zeker bij. “Natuurlijk”, klinkt het. “Dat zit al in mijn hoofd gepland. Het is een spectaculair parcours en het is altijd één groot feest met heel veel druk errond en veel supporters erbij. Daar wil je gewoon bij zijn.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN