Tweede federale executie in week tijd in de VS

De ouders van de slachtoffers getuigen na de executie. 

De ouders van de slachtoffers getuigen na de executie. ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

In een federale gevangenis in de Amerikaanse staat Indiana is donderdag voor de tweede keer in een week tijd een executie op federaal niveau uitgevoerd.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof had donderdag in meerderheid ingestemd met de executie van de 68-jarige Wesley Ira Purkey, die onder meer is veroordeeld wegens verkrachting en moord. Het hof veegde met vijf tegen vier opperrechters bezwaren van advocaten van de veroordeelde van tafel, evenals rechterlijke bevelen om de executie uit te stellen.

Wesley Ira Purkey 

Wesley Ira Purkey ©  AFP

De door een federale rechtbank in 2004 ter dood veroordeelde Purkey zou volgens zijn raadslieden dement zijn geweest en daarom niet geëxecuteerd mogen worden. De man had geen idee meer waarom hij ter dood zou worden gebracht.

Donderdag kreeg hij in de Terre Haute gevangenis een dodelijke injectie, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De terechtgestelde man heeft in 1998 in Kansas een zestienjarig meisje verkracht, vermoord en het lichaam in stukken gehakt, en in een chemische stof gedumpt. Hij is ook veroordeeld wegens de moord op een tachtigjarige vrouw, meldden Amerikaanse media.

De federale regering heeft dinsdag de eerste doodstraf laten uitvoeren in zeventien jaar. Moordenaar Daniel Lewis Lee werd geëxecuteerd. Dat was ook na een uitspraak van het Hooggerechtshof, dat een streep zette door het besluit van een lagere rechtbank om deze en drie andere executies met een dodelijke injectie uit te stellen.

President Donald Trump en het ministerie van Justitie willen met het hervatten van het toepassen van de doodstraf hun streng justitiebeleid kracht bijzetten.

Federale executies zijn zeldzaam. Tot deze week waren de enige drie executies sinds 1963 in de jaren 2001 tot 2003, waaronder de terechtstelling van de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, Timothy McVeigh.

Ondertussen ging een aantal Amerikaanse staten de afgelopen jaren gewoon door met executies van mensen die in eigen rechtbanken ter dood waren veroordeeld, zoals Texas. In ruim twintig staten is de doodstraf afgeschaft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten