Kamer breidt antiwitwaswet uit naar voetbalclubs en makelaars: “Enkel de N-VA stemde niet voor”

Bron © BELGA

De aanleiding voor de aanpassing is Propere Handen, waarin onder meer het BAS uitspraak moest doen rond een matchfixingzaak. Foto: Photo News

Professionele voetbalclubs en voetbalmakelaars zullen in de toekomst onder de preventieve antiwitwaswetgeving vallen. Dat staat in een geamendeerd wetsontwerp, waarvoor de plenaire Kamer donderdag het licht op groen heeft gezet. Dat gebeurde unaniem bij 23 onthoudingen. De bepaling gaat in op 1 juli 2021.

Aanleiding voor het amendement, een initiatief van sp.a, is operatie Propere Handen, het onderzoek naar fraude dat twee jaar geleden een schokgolf door het Belgisch voetbal joeg. Het toonde volgens het Kamerlid aan dat in het profvoetbal grijze financiële circuits en discutabele constructies bestaan, al dan niet met allerlei tussenpersonen, waarin heel veel geld omgaat.

Omdat er naar zijn smaak weinig in huis is gekomen van de belofte om meer transparantie te brengen in de financiële stromen in het voetbal, werkte sp.a-Kamerlid Joris Vandenbroucke een voorstel uit om de preventieve witwaswet uit te breiden naar clubs en makelaars.

Daardoor worden de profclubs net zoals financiële instellingen, diamantairs, vastgoedmakelaars en fiscale adviseurs verplicht om de mensen waarmee ze zakenrelaties aangaan te identificeren. Ze moeten ook de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) melden wanneer ze weten, vermoeden of redelijke gronden hebben om te vermoeden dat geldmiddelen en (pogingen tot) verrichtingen verband houden met witwassen of financiering van terrorisme. Clubs of managers die hieraan verzaken, riskeren hun vergunning te verliezen of een beroepsverbod opgelegd te krijgen.

AANGERADEN
Meest recent