Voornamelijk virtuele Gentse Feesten van start: burgemeester vraagt niet te feesten

Bron © BELGA

Foto: fvv

Gent -

In Gent start vandaag, vrijdag, het tiendaagse stadsfestival de Gentse Feesten, dat door de coronacrisis dit jaar een voornamelijk virtuele editie zal zijn. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq waarschuwt voor samenscholingen op het openbaar domein. “De politie houdt de belangrijkste hotspots in de gaten, zowel vanop het terrein als via crowdcontrolcamera’s. Feesten is absoluut nog niet aan de orde.”

De pleinorganisatoren hebben de massaconcerten, die jaarlijks rond een miljoen bezoekers naar de Gentse Feesten lokken, geschrapt. Ze zetten dit jaar in op een online en alternatieve programmatie die te volgen zal zijn op www.gentsefeesten.be. Met een ‘nu live-knop’ kunnen bezoekers een livestream van verschillende evenementen bekijken. Sommige organisatoren, zoals Miramiro en Boomtown, zullen ook vooraf opgenomen video’s verspreiden via de website. De video’s en sommige livestreams blijven ook de hele zomer online.

“We bundelen alle activiteiten op de website zodat je thuis vanuit je zetel samen met vrienden in je bubbel toch nog een beetje die feesten kan meemaken”, zegt schepen van Feesten & Evenementen Annelies Storms (SP.A).

Er staan wel enkele concerten op het programma voor een beperkt publiek zoals in De Abt, hotel D’Haene Steenhuyse en op het François Laurentplein. Inschrijving is daar noodzakelijk en ter plaatse worden maatregelen getroffen om afstand tussen de bezoekers te bewaren. Er vinden ook enkele activiteiten plaats waar een beperkt publiek aanwezig kan zijn, zoals kindertheater en stand-upcomedy in Tinnenpot, stadswandelingen met gids en de acrobatiekunsten van Collectif Malunés in het Kuipke.

Meer politie en camera’s

De Gentse lokale politie heeft extra personeel voorzien en er staan zestien camera’s in het centrum. De cafés hebben een verbod gekregen om drank te verkopen aan mensen die geen plaats hebben op het terras, maar het blijft afwachten of de bezoekers niet zullen samenscholen na het sluitingsuur. “Het is nog veel te vroeg om in groten getale bijeen te komen. Grote samenscholingen op het openbaar domein zullen niet getolereerd worden”, zegt burgemeester De Clercq.

AANGERADEN