Groen-fractieleider Björn Rzoska over Overlegcomité: “Veel te luchtige respons”

 

 ©  Photo News

Bron: BELGA

De beleidsverantwoordelijken in ons land reageren “te luchtig” op wat stilaan op het begin van een tweede coronagolf lijkt. Dat zegt Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska, nu de verschillende regeringen in ons land het voorlopig bij een extra focus op het laten naleven van de huidige maatregelen houden. “Een aantal maanden geleden kon men nog zeggen dat het coronavirus ons plots overspoelde, maar op een bepaald moment lijkt het toch in de richting van schuldig verzuim te gaan.”

Het aantal coronabesmettingen in ons land zit al dagenlang in de lift, en dus staken de verschillende regeringen van ons land zondagochtend vanaf 10 uur de koppen bijeen op een Overlegcomité, in aanwezigheid van meerdere experten. Daar is afgesproken om voorlopig vooral in te zetten op betere communicatie en betere handhaving van de huidige coronamaatregelen. Het gaat dan om het sluitingsuur voor de horeca, de anderhalvemeterregel of het wekelijkse maximum van vijftien nauwe contacten. De Nationale Veiligheidsraad van donderdag wordt niet vervroegd, maar experten en politiek houden de vinger intussen wel nauw aan de pols. Dat er donderdag toch opnieuw regels verstrengd worden, is niet uitgesloten, klonk het na afloop van de vergadering, maar voorlopig blijven de besmettingshaarden eerder lokaal en lijken ze vooral het gevolg van “onwetendheid of minder strikte naleving van de regels”.

“Een veel te luchtige respons”, vindt Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Björn Rzoska. “Alle experten die in de coronacommissie van het Vlaams parlement aan bod kwamen, waren unisono: we zijn niet klaar voor een tweede golf. Het is dus belangrijk dat de Nationale Veiligheidsraad niet donderdag, niet morgen, maar vandaag nog samenkomt”, zegt hij in een reactie aan Belga.

“Onvoorstelbaar”

Volgens Rzoska hebben de regeringen geen lessen getrokken uit het verloop van de eerste uitbraak van het coronavirus. “Dat men redeneert dat er geen grote nationale acties nodig zijn, omdat de besmettingen vooral lokaal blijven, is onvoorstelbaar. Vorige keer is het ook zo begonnen en hebben we een hoge tol betaald. We moeten daar lessen uit leren.”

De Groen-fractievoorzitter vindt het tot slot ook vreemd dat er na afloop van het Overlegcomité met geen woord over eventuele aanpassingen aan het contactonderzoek werd gerept. Daarvan is het na de felle kritiek van de afgelopen weken intussen duidelijk dat het nog lang niet op punt staat. “Je zou verwachten dat men daar dan toch eens naar kijkt”, aldus Rzoska. “Een aantal maanden geleden konden we nog zeggen dat het coronavirus ons plots overkwam, dat het ons overspoelde en dat we daarom niet klaar waren. Maar nu is dat niet meer zo. Op een bepaald moment lijkt het toch in de richting van schuldig verzuim te gaan.”

Of de Nationale Veiligheidsraad donderdag moet teruggrijpen naar strengere inperkingen om het virus in te dijken, laat Rzoska in het midden. “Ik ga mij niet in de plaats stellen van de specialisten. Maar wat ons betreft is het wel alle hens aan dek.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten