Eén schrapt aflevering van ‘Kampioenen’ met Guy Van Sande

Guy Van Sande als yogaleraar in ‘FC De Kampioenen’ 

Guy Van Sande als yogaleraar in ‘FC De Kampioenen’ ©  VRT

De trouwe kijker is het misschien wel opgevallen: Eén heeft in de heruitzendingen van ‘FC De Kampioenen’ afgelopen weekend een aflevering overgeslagen. Dat gebeurde “om inhoudelijke redenen”. Meer bepaald: de gastrol van Guy Van Sande (57).

Afgelopen vrijdag was Aprilvissers te zien, de 151ste aflevering van de komische reeks. Zaterdag was het al de beurt aan Lottokoorts, episode 153. Normaal gezien had Eén De enquête moeten uitzenden, een aflevering waarin Pascale (Danni Heylen) en Doortje (Ann Tuts) aan yoga doen. Maar die aflevering werd geschrapt omdat acteur Guy Van Sande in 2001 toen de rol van yogaleraar speelde.

De yogaleraar neemt Pascale onder handen, terwijl Doortje (rechts) toekijkt. 

De yogaleraar neemt Pascale onder handen, terwijl Doortje (rechts) toekijkt. © VRT 

Zoals bekend werd de acteur in 2019 schuldig bevonden aan het bezit, de verspreiding en de productie van kinderporno. Op dat moment hebben de VRT en VTM beslist om alle oude afleveringen van fictiereeksen met Van Sande niet meer uit te zenden.

Ook op VRT Nu, het platform waarop de openbare omroep programma’s gratis online zet, is de bewuste aflevering van FC De Kampioenen niet beschikbaar. Wie ze nog wil zien, zal dus moeten uitwijken naar de dvd’s of YouTube.

Guy Van Sande in ‘Zone stad’ met Lien Van de Kelder. 

Guy Van Sande in ‘Zone stad’ met Lien Van de Kelder. © VTM 

Probleem

Van Sande heeft in heel wat series gespeeld. Afgelopen winter werden al zijn afleveringen van Aspe niet meer uitgezonden op VTM, en ook zijn kleine aanwezigheid in Danni Lowinski zal nooit meer het scherm halen. De Antwerpse politiereeks Zone stad, waarin Van Sande een hoofdrol speelde, is in zijn totaliteit niet meer te zien.

Het grootste probleem in de heruitzendingen lijkt er over vijf maanden aan te komen. Dan moeten de afleveringen van Wittekerke worden uitgezonden waarin Van Sande opduikt als Ludwig De Wolf. Het gaat om 58 afleveringen. Aangezien het een vervolgserie betreft, kan VTM die afleveringen niet zomaar allemaal schrappen. De commerciële omroep zei eerder dit jaar nog “te bekijken hoe dit zal opgelost worden”. (tove)

LEES OOK