Eerste scoutskamp stopgezet na besmetting corona, ouders moeten kinderen ophalen

Een kamp van de Gentse scoutsgroep Sint-Bernadette in Couvin in Namen is vroegtijdig stopgezet nadat een kind positief testte op Covid-19 (themabeeld) 

Een kamp van de Gentse scoutsgroep Sint-Bernadette in Couvin in Namen is vroegtijdig stopgezet nadat een kind positief testte op Covid-19 (themabeeld) ©  Shutterstock

Een kamp van de Gentse scoutsgroep Sint-Bernadette in Couvin in Namen is vroegtijdig stopgezet nadat een kind positief testte op Covid-19. De 27 jongverkenners, tussen 11 en 14 jaar oud, worden momenteel opgehaald door hun ouders. “Het protocol is nauwgezet gevolgd”, zegt woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen Jan Van Reusel.

Het is de eerste keer dat een scoutskamp wordt stopgezet vanwege corona. Eerder raakten wel al kinderen besmet met het virus op kamp, maar dat was op de laatste dag of na afloop van het kamp. Het kamp van de scoutsgroep in Gent was nog volop bezig, ze zaten halfweg. “De jongeren zijn op tiendaagse tocht en hadden nog vijf dagen te gaan”, zegt Van Reusel. “Hun ouders komen ze nu ophalen. Dat is de procedure wanneer een kind ziek is of een kamp plots moet stoppen.”

Het kind dat positief testte, voelde zich na enkele dagen, tijdens een wandeling, plots ziek. “De leiding heeft onmiddellijk de juiste procedure gevolgd”, aldus Van Reusel. “Het kind is in quarantaine geplaatst en vervolgens getest door een arts. Die test bleek positief, waarna beslist werd het volledige kamp stop te zetten.” Hoewel nog niemand anders ziektesymptomen vertoonde is het dus ook afgelopen voor nog 26 andere jongverkenners en hun 6 leiders. “Dat is natuurlijk jammer. Zeker omdat de leiding zo z’n best doet om alles in goede banen te laten verlopen. Maar het kan niet anders.”

Nog volgens de woordvoerder bewijst dit wel dat de zogenaamde ‘kampbubbels’ nuttig zijn. “Zolang er geen problematiek is, kan een kamp wel degelijk veilig en ongehinderd plaatsvinden. Zodra er een signalement is van vermoeden van besmetting, wordt actie ondernomen in een zeer gecontroleerde context”, besluit Van Reusel. “Ook de externe contacten worden telkens genoteerd in een logboek, zo valt iedereen altijd te traceren. De situatie kan perfect gemonitord worden.”

De kinderen die vandaag zijn opgehaald door hun ouders, zullen nog langs hun eigen huisarts moeten passeren.

 (evdg)

LEES OOK

Nu in het nieuws