Eerste Arabische Marsmissie gelanceerd

Bron © BELGA

Foto: AFP

Vanop de Japanse ruimtehaven Tanegashima is maandag (lokale tijd) de eerste Arabische sonde naar Mars gelanceerd. Dat was online te volgen.

Al-Amal (Hoop) werd om 06.58 uur lokale tijd (23.58 uur zondagavond Belgische tijd) gelanceerd met een H2A202-draagraket die deel uitmaakt van de H-IIA draagraketfamilie. Die is ontwikkeld en gebouwd door Mitsubishi Heavy Industries.

Het is de bedoeling dat al-Amal in februari in een baan rond Mars komt, als eerste Arabische missie naar een andere planeet.

Eerste Arabische Marsmissie gelanceerd
Foto: AFP

De sonde moet ongeveer twee jaar lang de atmosfeer van Mars in kaart brengen. De verkenner moet onder andere helpen duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde.

Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt. De VAE hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Astronaut Hazza al-Mansoeri verbleef ongeveer een week in het Internationaal Ruimtestation ISS.

LEES OOK. Verder op zoek naar marsmannetjes? Drie nieuwe missies richting Mars komende weken (+)

AANGERADEN
Meest recent