Belgisch begrotingstekort stijgt sneller dan gemiddelde in eurozone

Bron © BELGA

De Belgische minister van Begroting David Clarinval (MR). Foto: BELGA

Het begrotingstekort is in het eerste kwartaal in België sterker toegenomen dan gemiddeld in de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

In de hele eurozone steeg het naar 2,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), van een tekort van 0,7 procent van het bbp in het vierde kwartaal van 2019. Daarmee ligt het tekort op het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2015. Het Belgische begrotingstekort nam toe tot 6 procent, terwijl het in het vierde kwartaal van 2019 nog 1,5 procent bedroeg.

Eurostat schrijft daarnaast dat de overheidsuitgaven van de eurolanden als percentage van het bbp in het eerste kwartaal stegen naar 49,2 procent, van 47,1 procent in het voorgaande kwartaal. De inkomsten stegen van 46,4 procent van het bbp naar 47 procent.

Het statistiekbureau meldde verder dat de staatsschuld van de eurolanden in het eerste kwartaal gemiddeld lag op 86,3 procent van het bbp van de eurozone. Dat was 84,1 procent eind vorig jaar.

Ook de Belgische staatsschuld stijgt sterker dan het gemiddelde van de eurolanden. Tegenover het vierde kwartaal van 2019 steeg de overheidsschuldratio met 5,7 procent, de sterkste stijging in de eurozone. De Belgische overheidsschuldratio bedroeg op het einde van het eerste trimester 104,4 procent. Ons land stond zo op de vierde plaats van landen met de hoogste ratio, na Griekenland (176,7 procent), Italië (137,6 procent) en Portugal (120 procent).

Eurostat verwacht dat in het tweede kwartaal de schuld sterk zal oplopen omdat landen vele miljarden hebben geleend om de coronacrisis te weerstaan, terwijl de economie juist krimpt. De Europese begrotingsregels schrijven een schuld van maximaal 60 procent van het bbp voor en een overheidstekort van maximaal 3 procent, maar wegens de crisis laat Brussel die criteria voorlopig los.

AANGERADEN