Europese topclubs azen op jonkie van 45 miljoen, het supertalent dat een illuster record van Cristiano Ronaldo brak

 

 ©  AFP

Joelson Fernandes. Remember the name. Topclubs als Barcelona, Juventus en Arsenal azen namelijk op de 17-jarige aanvaller van Sporting Lissabon.

Vincent Van Genechten

Zeventien jaar, vier maanden en drie dagen. Zo piepjong was Fernandes toen hij op 1 juli zijn debuut maakte in het eerste elftal van de Portugese club, die met nog één speeldag te gaan derde staat achter FC Porto en Benfica. Hij mocht slechts één minuutje meespelen tegen Gil Vicente (2-1), maar schreef zich daarmee wel in de geschiedenisboeken. Fernandes werd zo namelijk de jongste speler ooit voor Sporting aangezien hij twee maanden en zes dagen vroeger dan ene Cristiano Ronaldo zijn debuut maakte. CR7 deed dat in 2002 tegen Internazionale.

Intussen zit de tiener al aan vier optredens voor Sporting. Hij speelde zelfs twaalf minuten mee in de topper tegen, intussen kampioen, FC Porto. En dinsdag tegen Vitoria Setubal stond hij bijna een half uur op het veld, een hoogtepunt voor Fernandes. Scoren lukte hem (voorlopig) nog niet. Bij de beloften (U23) kwam hij in 28 wedstrijden aan vijf goals en twee assists dit seizoen.

Transfer in de maak?

Genoeg voor een aantal Europese topclubs om na te denken over een toptransfer. Althans, aldus de Portugese krant A Bola. Arsenal zou bereid zijn om de afkoopclausule van 45 miljoen te lichten, terwijl Barcelona, Juventus en RB Leipzig het 17-jarige supertalent al een tijdje volgen. Intussen zou Sporting hem dan weer een nieuw contract willen laten tekenen, met een clausule van 80 miljoen.

“Ik word al een tijdje vergeleken met spelers zoals Ronaldo en Nani”, zei Fernandes onlangs aan O Jogo. “Dat brengt wel wat extra druk met zich mee. Ik probeer hun voorbeeld te volgen en elke wedstrijd zo goed mogelijk te spelen. De interesse van die clubs is wel flatterend en toont aan dat mijn werk gewaardeerd wordt. Maar ik let er niet zoveel op. Ik ben blij waar ik ben en jaag mijn droom na, spelen voor Sporting. Ik wil gewoon voetballen.”

Fernandes speelt dan ook al sinds zijn 11de voor de club uit Lissabon, toen zijn ouders net vanuit Guinee-Bissau naar Portugal waren verhuisd. Eerst reisde hij elk weekend 250 kilometer om te kunnen trainen, vanaf z’n 13de leefde en speelde hij in de Portugese hoofdstad. Sindsdien doorliep hij alle jeugdploegen van Portugal en werd hij dikke vriendjes met Bruno Fernandes, die tegenwoordig het mooie weer maakt bij Manchester United.

View this post on Instagram

⚽️🙏🏾

A post shared by Joelson Fernandes (@joelsonfernandes78) on

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten