Pas in juni 2021 beslissing over wie met Remco Evenepoel mee naar Olympische Spelen mag

Foto: BELGA

De vier renners die de ambitie koesteren om in 2021 samen met Remco Evenepoel naar de Olympische Spelen van Tokio te trekken, moeten nog wel even geduld oefenen. De wielerbond zal pas begin juni 2021 de knoop doorhakken.

Door de volgepropte kalender zijn het komende EK en WK wel waardemeters om een selectie te versieren, maar geen kwalificatiemomenten. “Stel dat er op het WK een Belg wereldkampioen tijdrijden wordt, zal dat zeker meespelen in onze evaluatie, maar dan nog zal hij niet rechtstreeks geplaatst zijn voor de Spelen”, zegt Frederik Broché, technisch directeur van de Belgische wielerbond.

Concreet: wanneer iemand de komende tien maanden bewijst dat hij medaillekandidaat is in de tijdrit van Tokio, maakt hij kans op een selectie voor de tweede vacante plek. Dat kan in de tijdrit van de Tour zijn, door pakweg Wout van Aert, Thomas De Gendt of Yves Lampaert, maar ook op het komende WK, door bijvoorbeeld Victor Campenaerts.

Wat ook zal meespelen als selectiecriterium, is de bereidwilligheid. “Als alles loopt zoals nu gepland, vallen in 2021 de Spelen samen met de Tour en moet er dus een keuze worden gemaakt”, aldus nog Broché.

Door bvc