Archeologische studie suggereert dat mens veel vroeger voet aan wal zette in Noord-Amerika

Bron © BELGA

Enkele van de gevonden werktuigen. Foto: Ardelean et al

Nieuw archeologisch onderzoek in het noorden van Mexico suggereert dat de mens 15.000 jaar vroeger dan aanvankelijk gedacht in Noord-Amerika arriveerde. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Volgens eerdere wetenschappelijke bevindingen zou de mens zo’n 15.000 à 16.000 jaar geleden vanuit Oost-Azië voet aan wal hebben gezet in het noorden van Amerika.

Een onderzoeksteam, onder leiding van Ciprian Ardelean aan de Autonomous University of Zacatecas in Mexico, heeft onlangs opgravingen gedaan in de grot Chiquihuite in het Mexicaanse Astillero-gebergte. Daar vonden ze bijna 2.000 stenen werktuigen, waarvan 239 ingebed in grindlagen die gedateerd werden als 25.000 en 32.000 jaar oud. Ardelean concludeert daaruit dat de grot als toevluchtsoord werd gebruikt tijdens de winter.

Controverse

Het onderzoek roept ook controverse op. Andere deskundigen beweren dat de stenen werktuigen, zoals speerpunten, geen echte werktuigen waren en mogelijk helemaal niet zo oud zijn. “Voorts is er nog steeds geen overtuigend genetisch bewijs van menselijke aanwezigheid in Amerika van vóór 15.000 jaar geleden”, benadrukt geneticus David Reich van de Harvard Medical School in Boston, Massachusetts. Er werden geen menselijke DNA-sporen gevonden in de grot.

AANGERADEN
Meest recent