Tim Merlier krijgt rood licht voor… BK-voorstelling in Anzegem

Tim Merlier zou als uittredende kampioen een van de hoofdrolspelers zijn bij de voorstelling van het BKAnzegem2020 dat in de vooravond in Tiegem en Ingooigem wordt gehouden, maar de Belgische kampioen blijft thuis. “Het is me afgeraden door mijn werkgever Alpecin-Fenix. Het is jammer, maar ik begrijp wel hun filosofie.”

“Ik kom uit een ploegstage die in La Plagne werd gehouden en waar we één coronaproof bubbel vormden. Door deze namiddag mee te rijden op Tiegemberg kom ik automatisch in contact met veel andere mensen waarvan je niet weet of ze al dan niet zijn getest”, gaat Merlier verder.

“En dat houdt met het stijgende aantal besmettingen een risico in. Ik vind het jammer voor de organisatie, maar het is best dat we als renners het minste risico mijden.”

De buurman uit Wortegem kent wel het rondje van 18,8 km wel dat op dinsdag 22 september tijdens het Belgisch kampioenchap zeven keer wordt gereden. “Laat ons duidelijk zijn: het is een mooi lusje, maar het is iets minder goed voor mijn type renner. De aanvaller kan op dit parcours in het voordeel zijn. Uiteindelijk is het een pak boven de 200 kilometer en kan dat Vossenhol (de andere benaming voor Tiegemberg) doorwegen. We rijden per lus twee keer die helling op. De eerste, de Schernaai, is een loper en eindigt ook op het hoogste punt van Tiegemberg, maar dat ligt me beter. Maar anderzijds is het een smalle weg. De kans bestaat dat er daar in de finale een grote groep wegrijdt en dat ploegmaten daar de weg afzetten. Dan krijgen ze nog wat kans om te recuperen voor een laatste keer Vossenhol zelf. Ach, in zo’n Belgisch kampioenschap weet je het nooit. Het is eigenlijk één grote kermiskoers. Met dat verschil hier dat er ook nog een Muur van Geraardsbergen inzit en dat de weg van Halle naar Ingooigem ook niet zo eenvoudig vlak is. Er kan dus al verbrokkeling zijn vooraleer we aan het lokale circuit beginnen.”

Merlier acht de kans super klein dat hij zichzelf opvolgt: “Dat gebeurde de laatste keer in 1956 en 1957 met André Vlayen en dan moeten we al terug naar Emile Masson in 1946 en 1947. Het kan… op voorwaarde dat het Belgisch kampioenschap uitgesteld wordt en dat ik de trui kan dragen tot Waregem 2021. Maar dat hoop ik niet voor de sport zelf en voor de streek waar het BKAnzegem 2020 wordt verreden. Maar effectief: daar zou ik meer kans hebben om nog eens kampioen te worden.”

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN