“Betty, ben jij nu weer met jezelf aan het spelen?”: de meest memorabele momenten uit ‘Big Brother’

Voor ervaren televisiekijkers als u en ik is het concept van ‘Big Brother’ tegenwoordig behoorlijk gedateerd, maar bij de lancering in de herfst van 1999 was de intrede van ‘realitytelevisie’ in Vlaanderen een onwaarschijnlijke aardschok. Met name het eerste seizoen produceerde een aantal memorabele momenten die tot op vandaag tot het collectieve geheugen behoren. Daarna namen de kijkcijfers een forse duik, maar ook de vijf daaropvolgende jaargangen wisten Vlaanderen af en toe nog behoorlijk te shockeren.

De populariteit van ‘Spillie’, de lach van Betty, en seks voor de camera

Als er één man zijn deelname aan het eerste seizoen kon omzetten in waanzinnige populariteit, dan was het Steven ‘Spillie’ Spillebeen wel. Zijn opmerkelijke passage begon al op de allereerste dag: toen zijn schaakspel ronduit saaie televisie opleverde, moest Steven zijn schaakstukken afgeven. Anders zou met Katrijn een andere deelnemer uit het huis vliegen. “Op tien seconden tijd had Big Brother het hele huis tegen me opgezet”, keek Spillebeen daar later op terug. “Ik wou de pionnen niet afgeven, maar ik wou ook Katrijn niet uit het huis. Op zo’n moment vergaat je wereld en wil je gewoon weg uit het huis.”

Steven Spillebeen werd waanzinnig populair na zijn deelname aan ‘Big Brother’. Video: YouTube

Van Katrijn gesproken: als de Vlaamse goegemeente door één uitzending in shock verkeerde, dan was het wel die dag dat het blonde meisje voor het oog van de zoals steeds toekijkende camera’s de liefde bedreef met Bart, de agent die ze in het huis had ontmoet.

Katrijn probeerde haar bekendheid na afloop te verzilveren met een muziekclip, maar die carrière bloedde snel dood. Video: YouTube

Alhoewel… Dan ging die andere blondine daar qua shockeren toch vlotjes over. We hebben het uiteraard over Betty Owczarek. Van haar door merg en been snijdende lach, haar legendarische vibrator Tarzan (“Betty, ben jij nu weer met jezelf aan het spelen?”), en haar seksuele escapades met verschillende mannelijke deelnemers: de wulpse slagersvrouw deed het allemaal. Geen wonder dat haar huwelijk haar exit uit het huis na 77 dagen niet overleefde.

Schaamte kende Betty niet echt. Video: YouTube

Vlaanderen was intussen ook gek van ‘Studio Spillonimo’, het ‘tv-programma’ dat Steven Spillebeen samen met Jeroen Denaeghel (later hoofdredacteur van P-Magazine) opnam voor de spiegel in de badkamer. Omdat de heren kampten met een manifest gebrek aan haarwax, lanceerden ze een oproep aan de kijkers die massaal beantwoord werd. “De programmamakers werden er zelfs zot van. Op het einde van het seizoen had ik maar liefst 140 potjes wax verzameld. Ik kan dus gerust zeggen dat ik reality-tv naar een hoger niveau heb gebracht”, aldus Spillebeen.

‘Studio Spillonimo’ in actie Video: YouTube

Zeggen dat het eerste seizoen een hit was, was dus een understatement. Toen Spillebeen het huis als winnaar verliet, keken niet alleen twee miljoen tv-kijkers naar de finale, maar stonden er ook 5.000 schreeuwende mensen te wachten aan het gebouw in de achtertuin van de VTM-studio’s in Vilvoorde. “Ik was totaal niet voorbereid op al die aandacht”, herinnert Spillebeen zich. “Gelukkig heb ik snel professionele ondersteuning gekregen van Endemol (het productiehuis achter ‘Big Brother’, nvdr.). Zij verplichtten me daags na mijn exit om onder te duiken, anders zou het volledig uit de hand lopen. In de eerste weken liepen er zelfs twee bodyguards met me mee, anders scheurden de vele fans me gewoon de kleren van mijn lijf.”

LEES OOK. De terugkeer van ‘de moeder aller realityshows’: nieuw seizoen van ‘Big Brother’ in 2021 op de buis

Op de vlucht en een orgie

Je zou denken dat deelnemers aan latere seizoenen wisten waar ze aan begonnen, maar dat bleek twee jaar later toch niet helemaal het geval: de makers schroefden het budget fors terug, en er was een isoleercel voor opstandige bewoners. Die beperkingen vielen de hongerige bewoner Erik zo zwaar dat hij – samen met Liesel, die spijt had dat ze haar vriend had achtergelaten – op de vlucht sloeg. Je zou het huis dan natuurlijk via de deur kunnen verlaten, maar het duo verkoos de moeilijke weg: via een touw over de omheining tot op het dak, om dan drie meter naar beneden te springen, de vrijheid tegemoet...

De andere bewoners overleefden het magere regime van ‘Big Brother’ wel, en werden daarvoor na drie weken beloond met alcohol voor een feestje. Of de makers daar na al die jaren met trots op terugkijken is een andere vraag, feit is dat die beslissing leidde tot een ongeziene orgie. Een naakte Detlev en een zo goed als naakte Irena zonderden zich af in de watertank, Peter en Sabine in de ene slaapkamer, Dirk en Dominique in de andere. Een bacchanaal dat het programma op massale kritiek kwam te staan.

“Betty, ben jij nu weer met jezelf aan het spelen?”: de meest memorabele momenten uit ‘Big Brother’
Detlev en Irena Foto: Dalemans Mine

Trans- en biseksualiteit

Seks verkoopt, dus mag het geen wonder heten dat de makers ook in de daaropvolgende seizoenen inzetten op spraakmakende deelnemers. Neem nu Heidi, wiens biseksualiteit (en de daaropvolgende verwarring bij Peter) zorgde voor het enige pigment in een voor de rest totaal vergeetbaar derde seizoen.

“Betty, ben jij nu weer met jezelf aan het spelen?”: de meest memorabele momenten uit ‘Big Brother’
Peter (rechts) was gek van Heidi, maar dat zijn vlam biseksueel was bleek hem toch zwaar te vallen. Foto: World of Big Brother

In het vierde seizoen liep die hang naar wat toen ‘exotisch’ was helemaal verkeerd: met Katja hadden de makers een transseksuele vrouw geselecteerd, maar medekandidaten Hannes en Kevin lieten zich van hun slechtste kant zien en pestten de vrouw zowaar buiten. En dat nadat de makers de vrouw al medicatie hadden moeten geven om haar stemmingen te stabiliseren. Niet bepaald het meest trotse moment in de geschiedenis van ‘Big Brother’...

De transseksuele Katja werd uit het ‘Big Brother’-huis gepest. Video: YouTube

Een omstreden deelnemer en een zwangerschaptest

Ook het vijfde seizoen ging onder een slecht gesternte van start. De deelname van Javier was vanwege diens dubieuze verleden als organisator van een in het water gevallen missverkiezing al omstreden, uiteindelijk moest de man wegens zijn agressieve gedrag zelfs uit het huis verwijderd worden.

“Betty, ben jij nu weer met jezelf aan het spelen?”: de meest memorabele momenten uit ‘Big Brother’
Javier moest verwijderd worden. Foto: World of Big Brother

Dan hadden Sandra en Kevin wel andere dingen aan hun hoofd: de twee hielden lang vol dat ze enkel vrienden waren. Dat riedeltje viel echter niet vol te houden toen Sandra ‘Big Brother’ om een zwangerschapstest moest vragen. Voor de camera’s moest de vrouw bekennen dat ze zonder voorbehoedsmiddelen seks hadden gehad. Sandra bleek niet zwanger, maar ondertussen wist heel Vlaanderen wel van haar escapades...

“Betty, ben jij nu weer met jezelf aan het spelen?”: de meest memorabele momenten uit ‘Big Brother’
De escapades van Sandra en Kevin leidden tot een negatieve zwangerschapstest. Foto: World of Big Brother

Het zesde en (voorlopig) laatste seizoen van ‘Big Brother’ werd uitgezonden in het voorjaar van 2007. Dat de klad er na al die jaren in zat, was wel duidelijk. De tegenvallende kijkcijfers dwongen de makers zelfs tot een opvallende ingreep: na een maand waarin Vlaanderen duidelijk maakte dat het de buik vol had van ‘Big Brother’, moesten vijf bewoners het huis tegelijk verlaten. Een ingreep die de ondergang niet meer kon afwenden: op 4 juni 2007 kwam er een einde aan acht jaar ongein en vetzakkerij. Tot nu, tenminste...

Door Jef Van Hoofstat