Massagraf ontdekt in Soedan

Bron © BELGA

Het gaat waarschijnlijk om legerofficieren die in 1990 zijn geëxecuteerd wegens het beramen van een staatsgreep tegen toenmalig president Omar al-Bashir. Die staat nu terecht. Foto: AFP

In Soedan is een massagraf ontdekt met daarin waarschijnlijk de overblijfselen van 28 legerofficieren die in 1990 zijn geëxecuteerd wegens het beramen van een staatsgreep tegen toenmalig president Omar al-Bashir. Dat heeft het Soedanese openbaar ministerie bekendgemaakt.

Een jaar nadat Bashir in 1989 de macht greep tijdens een militaire staatsgreep werden de officieren, na een snel militair proces, in mysterieuze omstandigheden geëxecuteerd. De begraafplaats werd decennialang geheimgehouden.

“Het openbaar ministerie heeft een massagraf gevonden dat vermoedelijk het kerkhof is waar de vermoorde officieren zijn begraven”, aldus de officier van justitie donderdag. Een team van 23 experts is drie weken bezig geweest op de plek en zal nader forensisch onderzoek doen. De officier van justitie verzekerde de families van de geëxecuteerde militairen dat de misdaden niet onbestraft blijven.

Proces

Bashir verscheen dinsdag voor de rechtbank tijdens de opening van zijn proces wegens het leiden van de militaire staatsgreep die hem in 1989 aan de macht bracht. Hij kan ter dood worden veroordeeld als hij schuldig wordt bevonden.

Bashir werd in april 2019 door het leger verdreven, na maanden van massaprotesten.

AANGERADEN