Europese 5G-netwerken nog te afhankelijk van Huawei

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Europese landen moeten meer doen om sneller technologie van bedrijven zoals Huawei te weren uit hun 5G-netwerk. Dat concludeert de Europese Commissie in een rapport. De naam van telecom- en technologiegigant Huawei wordt in het rapport niet specifiek genoemd, maar het Chinese bedrijf vormt wel de grootste zorg.

In het rapport van de Europese Commissie staat niet welke landen het goed of slecht doen om hun afhankelijkheid van risicovolle producenten van 5G-apparatuur te beperken. Vorige week werd bekend dat de Britse regering eist dat telecombedrijven de betrokkenheid van Huawei bij het Britse 5G-netwerk afbouwen. De Verenigde Staten zetten het Chinese bedrijf eerder al op een zwarte lijst, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn.

Volgens de Commissie kunnen Europese bedrijven perfect voor de nodige apparatuur zorgen om 5G uit te rollen in de Europese Unie. Drie bedrijven bieden nu een totaaloplossing voor 5G aan, legt een Europese functionaris uit. Naast Huawei zijn dat het Finse Nokia en Ericsson uit Zweden. Het Zuid-Koreaanse Samsung en het Chinese ZTE bieden slechts een deel van de netwerktechnologie aan.

De twee Scandinavische bedrijven zouden dus van de ban kunnen profiteren. Ericsson gaf onlangs nog aan dat het in het gat kan stappen dat Huawei achterlaat als meer Europese landen het voorbeeld van de Britten zouden volgen. Dan wil Ericsson de eigen productie en leveringen van apparatuur gaan opvoeren.

De Chinese overheid zou overwegen met vergeldingsmaatregelen te komen richting Nokia en Ericsson als meer Europese landen besluiten om apparatuur van Huawei in de ban te doen. Dat meldde The Wall Street Journal eerder deze week op basis van ingewijden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten