Files nemen toe op Europese wegen, lange files aan Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië

Foto: Photo News

Vandaag is een rode vakantiedag én de voorbode op de eerste zwarte zaterdag volgende week. In de belangrijkste deelstaten in het Zuiden van Duitsland beginnen ook de schoolvakanties. Voorlopig is het minder druk dan vorig jaar, behalve voor de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië, daar zijn grenscontroles én wegenwerken die voor lange files zorgen. Je verliest daar nu al meer dan 3 uur. VAB raadt aan om te rijden via de A2 in Italië (Udine en Triëst). In Italië nemen de files nog toe en komt ook het terugkerend verkeer op gang.

Frankrijk

In Frankrijk is er druk verkeer op de Autoroute du Soleil maar zijn de vertragingen een pak minder dan vorig jaar.

Richting Zuiden

Via Luxemburg en Lyon naar Spanje: in totaal + 2 uur en 30 minuten

Via Lille, Parijs en Bordeaux naar Spanje: in totaal + 3 uur

Voor de Mont-Blanctunnel richting Italië moet je momenteel nog niet aanschuiven (vorig jaar was dat 40 minuten).

Parijs – Narbonne via Clermont-Ferrand: +1 uur 30 minuten

Parijs – Narbonne via Limoges : +2 uur 15 minuten

Richting Noorden

Spanje – Lyon – Luxemburg: + 40 minuten

Spanje – Bordeaux – Parijs – Lille: + 1 uur 20 minuten

A8 Italië – Orange: + 35 minuten

Duitsland

In Duitsland vallen de vertragingen al bij al mee, behalve op de assen Karlsruhe – Stuttgart – Ulm en Würzburg – München – Salzburg en op de A7 richting Denemarken. Op de meeste plekken verlies je minder dan een half uur. Maar op de A8 Karlsruhe - Stuttgart - Ulm, is er anderhalf uur extra. Op de A1, A7 Bremen - Hamburg - Flensburg (richting Denemarken) moet je rekenen op 2 uur extra. A3, A9, A99, A8 Würzburg - Neurenberg - München - Salzburg (Oostenrijk) is het bijna 2 uur extra.

En ook terugkerend verkeer is voelbaar aan het worden. Overal ben je bijna een uur extra kwijt.

Oostenrijk

In Oostenrijk is de wachttijd aan de Karawankentunnel zoals voorspeld fel toegenomen. Je verliest daar momenteel 2 uur 30 minuten. VAB raadt aan om te rijden via Italië: vanaf Villach neem je dan de A2 via Udine en Triëst. Door meerdere files op de A10 Salzburg - Villach verlies je in totaal 30 minuten.

Zwitserland

De wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland richting Italië bedraagt momenteel 1 uur 15 minuten (vorig jaar was dat op dit moment 1uur 30 minuten). Ook voor de alternatieve route via de San-Bernardinotunnel moet je rekening houden met 40 minuten extra.

Vanuit Italië terugkerende vakantiegangers moeten rekening houden met 1 uur 25 minuten vertraging voor de Gotthardtunnel.

AANGERADEN