Protesten na arrestatie van gouverneur in oosten van Rusland houden aan

Bron © BELGA

Foto: Photo News

In de Russische regio Chabarovsk is opnieuw massaal betoogd tegen de arrestatie van gouverneur Sergej Foergal. Tienduizenden mensen kwamen zaterdag op straat.

De betogers verzamelden zaterdag voor het gebouw van de lokale overheid. Ze scandeerden onder meer “Vrijheid” en “Poetin, neem ontslag” en zwaaiden met de regionale vlag en spandoeken. Ondanks een verbod op betogingen wegens de coronapandemie, liet de politie de manifestanten begaan.

Volgens de overheid namen zaterdag 6.500 betogers deel aan de actie, terwijl oppositiegezinde accounts op sociale media 90.000 deelnemers melden. Journalisten ter plaatse spreken alvast van de grootste manifestatie sinds het begin van de protesten. Op 11 en 18 juli telde de overheid bij manifestaties steeds minstens 10.000 mensen, terwijl oppositiefiguren en lokale media het over 35.000 tot 50.000 mensen hadden.

Foergal, van de nationalistische partij LDPR, werd in 2018 tot gouverneur verkozen van de oostelijke kraj (regio, nvdr) Chabarovsk. Hij klopte toen verrassend de kandidaat die het Kremlin naar voren had geschoven.

De vijftigjarige werd op 9 juli door de Russische veiligheidsdiensten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij meerdere moorden die vijftien jaar geleden hebben plaatsvonden. Hij zou de opdracht hebben gegeven om meerdere mensen uit het bedrijfsleven om het leven te brengen. Foergal ontkent de beschuldigingen.

Sindsdien kwamen in de regio tienduizenden mensen op straat om hun steun te betuigen aan Foergal en om zijn vrijlating te eisen. De leider van LDPR, Vladimir Zjirinovski, noemde de aanklachten eerder “een politieke zaak”.

Russische president Vladimir Poetin zette Foergal uiteindelijk maandag officieel uit zijn ambt wegens “een verlies van vertrouwen” in het regionale kopstuk. Het staatshoofd heeft een ander lid van LDPR, het federale parlementslid Michail Degtjarjov, aangesteld als gouverneur ad interim. De 39-jarige Degtjarjov heeft overigens nooit in Chabarovsk gewoond.

AANGERADEN
Meest recent