Marc Van Ranst roept op om weg te blijven uit Antwerpen: “Een bezoek meer dan waard, maar niet nu”

Op Twitter roept viroloog Marc Van Ranst aan dagjestoeristen op om vooral weg te blijven uit Antwerpen. “Plan graag uw bezoek aan Antwerpen wanneer deze uitbraak weer onder controle is”, zegt hij onder meer.

(lees verder onder de tweet)

“Ik doelde uiteraard op de dagjestoeristen, niet op mensen die in Antwerpen moeten zijn voor essentiële zaken”, legt hij uit aan onze redactie. “Moest Antwerpen in het buitenland liggen, zou het een rode zone zijn. In ons land is Antwerpen nu de hotspot en moeten we het daar onder controle krijgen.”

“Ik snap maar al te goed dat bijvoorbeeld de horeca het moeilijk heeft en ik sympathiseer er heel hard mee”, zegt Van Ranst nog. “Maar de horeca heeft er ook niets aan als het hele land weer in lockdown zou moeten. Uitbaters hebben bergen verzet om hun zaak Covid-vrij te maken, maar dat is in het geval dat de curve stabiel is of naar beneden gaat. Nu gaat die heel erg naar omhoog.”

58 besmettingen per dag

De situatie in de provincie Antwerpen ziet er niet rooskleurig uit. Het weekgemiddelde zegt dat er elke dag 88 mensen positief testen op Covid-19. Dat is een stijging van maar liefst 146% vergeleken met een week eerder. Vooral de stad Antwerpen is getroffen, met meer dan 400 besmettingen in één week (zo’n 58 per dag).

KAART. Bekijk hier of het aantal besmettingen in jouw gemeente boven alarmdrempel zit

De provinciale crisiscel zit momenteel samen met gouverneur Cathy Berx om een softe lockdown te bespreken en mogelijk de bubbel te verkleinen. Mogelijk komt er deze namiddag meer duidelijkheid. “De provincie Antwerpen doet het voorbeeldig - de burgemeester ook”, zegt Van Ranst nog. “Ze nemen het serieus. Ze proberen gaten dicht te rijden die vanuit de overheid zouden moeten gebeuren.”

LEES OOK. Na Vlaanderen kleurt nu ook heel België oranje op Europese kaart: “Frustrerend, want we wisten dit al dagen”

Door de stijgende coronacijfers raadde Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx eerder al aan om de komende vier weken het aantal sociale contacten – de bubbel – te beperken tot twee à vijf. De Antwerpse huisartsen vragen aan alle inwoners om vrijwillig in lockdown te gaan.

bekijk ook

Dit vinden de Antwerpenaren van de verstrengde maatregelen: “Een tweede lockdown zou degoutant zijn”

Marc Van Ranst krijgt politiebescherming na dreigementen uit extreemrechtse hoek

Antwerpen scherpt coronamaatregelen aan: samenscholingsverbod, masker verplicht in publieke ruimtes en strengere regels voor horeca

Door nba, jtp