Nieuwe Franse regering voltallig na aanstelling van elf staatssecretarissen

Bron © BELGA

Premier Jean Castex (rechts). Foto: EPA-EFE

In Frankrijk heeft kersvers premier Jean Castex elf staatssecretarissen benoemd. Dat heeft het Elysée vandaag/zondag bekendgemaakt. Daarmee is de nieuwe Franse regering na ruim drie weken voltallig.

Frans president Emmanuel Macron besloot begin deze maand om zijn regering onder leiding van eerste minister Edouard Philippe te herschikken na de lokale verkiezingen van eind juni. Die liepen voor zijn partij La République en Marche! met een sisser af.

Met de nieuwe regering hoopt Macron op een nieuw elan voor de laatste helft van zijn mandaat. Om die te leiden, koos hij voor de relatief onbekende Jean Castex. Die benoemde de voorbije weken al zestien ministers, veertien onderministers en één staatssecretaris. Daar zijn vandaag/zondag elf staatssecretarissen bijgekomen, onder wie zes nieuwe gezichten.

De 42-koppige regering van Castex is daarmee voltallig. Met de premier bij gaat het om 21 mannen en 22 vrouwen. Macron zal hen allemaal uitnodigen op de volgende ministerraad die woensdag wordt gehouden.

AANGERADEN