Jan Vertonghen kondigt na acht jaar officieel afscheid aan bij Tottenham: “Ik kwam hier elke dag alsof ik ging voetballen met vrienden”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Jan Vertonghen heeft afscheid genomen van Tottenham. De 33-jarige Rode Duivel trekt zoals verwacht, nu het seizoen in de Premier League afgelopen is, de deur bij de Spurs achter zich dicht. Dat heeft Vertonghen maandag via Twitter bevestigd.

“Mijn tijd bij de club is ten einde”, klinkt het op Twitter. “Een trieste dag om vele redenen. Ik zal de vrienden missen die ik hier gemaakt heb en de staf die de club draaiende houdt, net als voetballen in het nieuwe stadion. En natuurlijk jullie fans. Bedankt voor alle steun de voorbije jaren. Jullie waren geweldig. We deelden vele ongelooflijke herinneringen, maar nu is het tot ziens.”

Vertonghen had een verbintenis tot 30 juni, waardoor hij transfervrij zou kunnen vertrekken vanaf juli. Maar de verdediger verlengde zijn contract tot na het voorbije seizoen, dat wegens de coronacrisis pas gisteren/zondag afliep. Het is nog niet bekend waar de toekomst van de Rode Duivel ligt.

“Een geweldige kerel”

Tottenham plaatste wat later een video waarin Vertonghen en een aantal van zijn ploegmaats aan het woord komen. “Ik kwam hier elke dag alsof ik ging voetballen met mijn vrienden”, aldus de Rode Duivel. “Dat gevoel is moeilijk te beschrijven. Ik bouw ook graag dingen op bij een club. Ik ben dan ook trots dat ik dat hier heb kunnen doen.”

Volgens zijn ploegmaats is Vertonghen een “geweldige kerel” en een “geweldige voetballer”. Onze landgenoot krijgt daarbij lof van onder anderen Harry Kane en Dele Alli. Vertonghen werd ook gevraagd naar zijn meest memorabele wedstrijd voor de Spurs.

“Gek genoeg is dat de uitwedstrijd tegen Chelsea”, aldus de Belgische verdediger over partij uit 2016. Tottenham was toen nog volop in de race voor de titel met Leicester City. “We speelden toen gelijk en verloren daar de competitie (mede door toedoen van een goal van Eden Hazard, red.). Oké, maar die wedstrijd omvatte wat de Premier League is. Ik liep teleurgesteld van het veld, maar ik dacht: wow, wat een game. Het was een echte strijd en daar hou ik van. Ik herinner me dat ik in de kleedkamer zat van ja, dit is de Premier League. Ongelooflijk.”

Eerbetoon van Alderweireld

“Spijtig dat deze twee geweldige kerels de club gaan verlaten”, aldus ploegmaat Toby Alderweireld op zijn sociale media over Vertonghen (en doelman Michel Vorm). “Het zijn fantastische spelers maar nog betere mensen. We hebben ontelbare momenten gedeeld die ik nooit zal vergeten. Alle succes met jullie volgende stap. We houden contact!”

Vertonghen draagt het shirt van Tottenham sinds 2012. Hij was jarenlang achterin een van de sterkhouders bij de Londenaars, naast collega-Rode Duivel Toby Alderweireld. Dit seizoen werd hij door José Mourinho, de opvolger van de ontslagen Mauricio Pochettino, wel regelmatig op de bank gezet.

Door Vincent Van Genechten, vml
AANGERADEN
Meest recent