Eén zendt aangrijpende aflevering ‘Die huis’ met Stefaan Degand opnieuw uit

 ©  © VRT - 2018

In zijn lange lus van herhalingen haalt Eén dinsdagavond wellicht de felst besproken aflevering van ‘Die huis’ vanonder het stof. In 2018 sprak acteur Stefaan Degand (41) er voor het eerst openlijk over het verlies van zijn vrouw. Beelden die Vlaanderen deden slikken.

De acteur, normaal altijd de vrolijke brulboei in fictiereeksen en De slimste mens, toonde in het Zuid-Afrikaanse buitenverblijf van reportagemaker Eric Goens (51) plots een heel andere kant van zichzelf. Een jaar voor de opnames verloor hij zijn vrouw Julie in amper twee uur tijd aan een hersenvliesontsteking. Julie was op dat moment zes maanden zwanger van hun tweede kindje. Degand bleef alleen achter met zijn dochter Mila. Bij Goens vertelde hij eerlijk over zijn schuldgevoelens. “Had ik de ambulance eerder moeten bellen? Had ik meteen moeten ingrijpen? De dokter zei alleen maar nee. Ik vroeg hem of hij dat kon zweren met de hand op het hart. En hij zei ja.”

 ©  © VRT - 2018

Er rezen bij Degand ook twijfels over zijn kunnen als vader. “Er was altijd iets in mij dat zei dat ik het niet kon. En toch is het gelukt. Wat een geruststelling.” Met zijn deelname aan Die huis wilde Degand een eerbetoon brengen aan zijn vrouw. Dat doet hij met mooie herinneringen en anekdotes.

Op het moment van de opnames had Degand een prille nieuwe relatie, maar die sprong een halfjaar later af.(dvg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook