Hoe “de belangrijkste Veiligheidsraad sinds maart” binnen amper twee uur werd afgeklopt

Foto: BELGA

In amper twee uur waren de topministers en experten het eens over strengere maatregelen. De politici volgden dit keer blindelings de wetenschappers. Dat de Nationale Veiligheidsraad toch meer dan vijf uur duurde, had alles te maken met de exploderende besmettingscijfers uit Antwerpen.

“De belangrijkste Veiligheidsraad sinds maart.” Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) had op voorhand duidelijk te kennen gegeven wat er maandag in de grote vergaderzaal van het Egmontpaleis op het spel stond. Na de snoeiharde kritiek van hem en andere experts omdat de topministers hen vorige week donderdag niet waren gevolgd, namen de politici deze keer geen enkel risico. Achteraf, op de persconferentie, trachtte premier Sophie Wilmès (MR) eerst nog uit te leggen waarom er vorige donderdag al geen forse verstrenging was gekomen. De regering had zich toen volgens de premier gebaseerd op “cijfers die ’s anderendaags al heel erg achterhaald bleken”. Nochtans hadden de experten zich toen op dezelfde cijfers gebaseerd, met name op de tabellen van de statistici die uitwezen dat bij een ongewijzigd beleid de tweede golf heel snel zou komen.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit heeft de Veiligheidsraad beslist

Binnen de Veiligheidsraad had niemand echter nog zin om na te trappen. De wetenschappers kregen meteen te horen dat de regering hen dit keer helemaal zou volgen. Wie nog niet overtuigd was, hoefde maar even de donkerrode Antwerpse besmettingscijfers te bekijken. “We willen binnenkort, bij manier van spreken, niet allemaal in Antwerpen wonen”, herhaalde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) achteraf in elk interview. Bij de MR-excellenties bleef het mantra: “dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn verantwoordelijkheid nu moest nemen”.

Het zwaartepunt van het crisisoverleg was ondertussen al een paar uur weer naar Antwerpen verhuisd. Provinciegouverneur Cathy Berx vroeg en kreeg in het Brusselse Egmontpaleis een drie uur durende snelcursus over de strengere maatregelen die van haar en burgemeester Bart De Wever (N-VA) worden verwacht. Nadat haar – voor zover ze dat nog niet begrepen had – uitvoerig was ingepeperd dat in haar provincie strengere maatregelen moesten komen (lees: lokale lockdowns), had ze de Veiligheidsraad op het middaguur al spoorslags verlaten om in Antwerpen de crisiscel te leiden.

LEES OOK. In Vlaanderen krijgt Bart De Wever lof voor zijn kordate aanpak, maar de Franstaligen denken daar anders over (+)

In haar rugzak: een arsenaal aan mogelijke maatregelen en hoe ze die juridisch waterdicht kon maken. In Brussel was daarmee het grootste probleem van tafel. Nauwelijks twee uur later waren alle nationale verstrengingen afgeklopt, inclusief dus de “verregaande en moeilijke beslissing” om de sociale bubbel naar vijf te brengen, en dat voor de komende vier weken. “Dat is wat de experten ons aanraden”, luidt de uitleg van Wilmès.

LEES OOK. Virologen na Veiligheidsraad: “Als dit niet lukt, is tweede lockdown de laatste kogel in ons pistool” (+)

Door Hannes Cattebeke
Meest recent