Politie zoekt in tuin Hannover in verband met verdwijning Maddie McCann

Bron © BELGA

Foto: ASSOCIATED PRESS

De Duitse politie doorzoekt dinsdag in verband met de verdwenen Britse kleuter Madeleine McCann een tuin in Hannover, zo hebben Duitse media gemeld en heeft het parket bevestigd.

De politie doorzoekt een volkstuintje nabij een kleuterschool in de stad, met onder meer schoffels, harken, speurhonden en een kleine graafmachine. Ook forensische onderzoekers zijn ter plaatse.

McCann wordt sinds begin mei 2007 vermist. Begin juni kwam de 43-jarige Duitser Christian B. in beeld als mogelijke dader van de vermissing. Hij zit in het Duitse Kiel al vast voor een drugsmisdrijf.

Volgens de lokale krant Hannoversche Allgemeine heeft de man een tijd in Hannover gewoond.

Een woordvoerster van het parket Braunschweig, dat onderzoek naar B. voert, zegt dat de doorzoeking met dat speurwerk te maken heeft. Waarnaar men precies zoekt, voegde ze er niet aan toe.

De destijds driejarige kleuter was in 2007 met haar ouders op vakantie in het Portugese Praia da Luz, waar ze spoorloos verdween uit het huis waar ze met haar ouders verbleef. De ouders zaten op het tijdstip van de verdwijning wat verderop met Britse vrienden te dineren.

Eerder deze maand werd in Portugal opnieuw naar het lichaam van McCann gezocht, met name in waterputten. De Duitse politie gaat ervan uit dat zij niet meer in leven is en door B. is omgebracht.

(Lees verder onder de foto)

Politie zoekt in tuin Hannover in verband met verdwijning Maddie McCann
Foto: EPA-EFE

Vervroegde vrijlating

De Duitse hoofdverdachte voor de verdwijning van de Britse peuter heeft zijn verzoek tot vervroegde vrijlating ingetrokken, zo hebben Duitse media dinsdag gemeld.

B. zit momenteel in Kiel een straf uit wegens drugshandel. Gezien hij reeds twee derde had uitgezeten, had hij om vervroegde vrijlating verzocht. Maar volgens zijn advocaat Friedrich Fülscher heeft de man, die reeds eerdere veroordelingen had opgelopen, dit weer ingetrokken.

Het Federaal Gerechtshof heeft in die zaak het “Landgericht” van Braunschweig bevoegd verklaard. Maar B. heeft zijn vertrouwen in de justitie van Braunschweig verloren. De verdachte vindt immers dat die rechtbank hem in december 2019 ten onrechte een celstraf heeft opgelegd wegens de brutale verkrachting van een 72-jarige Amerikaanse vrouw in 2005 in Praia da Luz.

Overigens is die veroordeling in revisie bij de hoogste Duitse rechtsinstantie en is ze ook bij het Europees Hof van Justitie aangespannen. De veroordeling is derhalve nog niet van kracht.

Het is ook het parket van Braunschweig dat het onderzoek voert naar de veronderstelde rol van B. in de zaak-Maddie. Het gaat ervan uit dat de man haar heeft ontvoerd en gedood.

AANGERADEN